Hlavní obsah

Ukrajinci ukázali záběry z potopení Sergeje Kotova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní direktorát ukrajinské rozvědky (HUR) v úterý ráno zveřejnil video z potopení ruské hlídkové lodi projektu 22160 Sergej Kotov, která patřila pod Černomořskou flotilu. K zásahu došlo v noci na úterý v Kerčském průplavu, do něhož Ukrajinci vyslali nespecifikovaný počet bezpilotních dronů MAGURA V5.

Záběry z potopení hlídkové lodi Sergej KotovVideo: Hlavní direktorát ukrajinské rozvědky

 
Článek

Záběry ukazují pohled z ukrajinského bezpilotního dronu, který se přibližuje k ruské hlídkové lodi Sergej Kotov. Zhruba po půlminutě do lodi narazí a video se přesune do kamery druhého dronu, který zachycuje výbuch.

Ukrajinský list The Kyiv Post uvedl, že Ukrajinci loď zasáhli během hlídky v Kerčském průplavu.

„V důsledku úderu námořních dronů Magura V5 utrpěla ruská loď projektu 22160 Sergej Kotov škody na zádi, pravoboku a levoboku,“ uvedla podle ukrajinského listu HUR ve svém prohlášení.

Ukrajinci se ji nesnažili potopit poprvé, loni v září se Sergej Kotov také stal terčem ukrajinského útoku. Tehdy to potvrdili i Rusové, kteří uvedli, že všechny drony směřující k lodi se jim podařilo zneškodnit.

Ruská hlídková loď Sergej Kotov na archivních záběrechVideo: Reuters

Sergej Kotov je druhou významnou lodí Černomořské flotily, kterou se Ukrajincům podařilo potopit za poslední měsíc. Ve středu 14. února jejich drony poslaly ke dnu jednu z nejtěžších válečných lodí, které má Rusko k dispozici, Cezar Kunikov. U krymského rezortu Alupka ji potopily alespoň tři útočné lodě napěchované výbušninami a ovládané dálkově.

Ukrajinské bezpilotní čluny potopily chloubu černomořské flotily

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám