Hlavní obsah

Před bankomaty v Rusku jsou fronty. Lidé chtějí dolary, jsou ale už jen rubly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové mají obavy z pondělního pádu rublu. V neděli se po celé zemi tvoří fronty před bankomaty, informovala agentura Bloomberg. Lidé si chtějí vybrat peníze v cizí měně, protože tuší, že nové sankce proti Kremlu za invazi na Ukrajinu povedou ke zhroucení jejich národní měny.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Nedělní fronta před bankomatem v Petrohradě

Článek

„Stál jsem ve frontách hodinu, ale cizí měna je všude pryč, zbývají jen rubly. Přišel jsem pozdě, protože jsem nevěřil, že je to možné. Jsem v šoku,“ citovala Bloomberg Vladimira, 28letého programátora, který čekal v dlouhé frontě u bankomatu v moskevském nákupním centru.

Zájem o cizí měnu v Rusku vypukl po pátečním zavření trhu, a to i přesto, že některé banky prodávaly dolar až o třetinu výš oproti běžnému kurzu, daleko za úrovní 100 rublů za dolar. Kurz obchodování v pátek oficiálně končil na hodnotě kolem 83 rublů za dolar.

Nikdo nechce chytit padající nůž. Rubl čeká v pondělí velký pád

Válka na Ukrajině

USA a Evropská unie se v rámci nových sankcí namířených na Rusko za vojenskou invazi na Ukrajinu v sobotu dohodly na vyloučení vybraných ruských bank z mezinárodního bankovního systému SWIFT a zmrazení rezerv ruské centrální banky. To podle analytiků v pondělí povede k pádu rublu.

Směnné kurzy bank se už v neděli značně lišily. Nabídky se pohybovaly od 98 rublů za dolar u Alfa Bank až po 115 rublů za dolar u Otkritie Bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám