Hlavní obsah

Ukrajina Rusko žaluje u mezinárodního tribunálu v Haagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina se obrátila na Mezinárodní soudní dvůr v Haagu s žalobou proti Rusku, které obviňuje z falešného nařčení z genocidy. To Moskvě posloužilo jako záminka k invazi na Ukrajinu. O rozhodnutí obrátit se na haagský tribunál v neděli na Twitteru informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ukrajina odeslala podnět vůči Rusku k Mezinárodnímu soudnímu dvoru. Rusko musí být hnáno k odpovědnosti za zneužití pojmu genocida k ospravedlnění agrese. Žádáme urgentní (soudní) rozhodnutí, které nařídí zastavení vojenských aktivit, a očekáváme, že proces začne příští týden,“ napsal Zelenskyj v neděli na Twitteru.

Mezinárodní soudní dvůr řeší spory mezi státy a podává posudky o právních otázkách na žádost oprávněných orgánů.V původní verzi článku jsme měli nesprávně uvedeno, že se Ukrajina obrátila na Mezinárodní trestní soud v Haagu, což je jiná instituce. Za chybu se omlouváme. 

Rakušan chce v Bruselu navrhnout nedávat schengenská víza Rusům

Domácí

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu při zahájení ruské invaze na Ukrajinu mluvil o údajné genocidě, které se měli dopouštět Ukrajinci na rusky mluvících obyvatelích v Donbasu na východě země.

Ukrajinská ambasáda v Izraeli šikuje dobrovolníky do boje s Ruskem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám