Hlavní obsah

Ukrajinci opět ostřelovali shromážděné ruské vojáky. 19 mrtvých a 12 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ozbrojené síly v úterý zaměřily skupinu ruských vojáků nastoupených v Olenivce v okupované Doněcké oblasti na inspekci a vypálily na ni z několika raketových systémů. Při útoku podle prvních zpráv zemřelo devatenáct Rusů a dalších dvanáct bylo zraněno.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

MLRS, Multiple Launch Rocket System, založený na BM, 21 „Grad“ odpaluje raketu poblíž frontové linie v Doněcké oblasti

Článek

O útoku na Facebooku informoval generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. „První zprávy o nepřátelských ztrátách při útoku: 19 mrtvých ruských okupantů, včetně zástupce velitele jednotky, a 12 zraněných vetřelců, včetně velitele jednotky,“ píše se v příspěvku citovaném serverem Ukrainska Pravda.

Magazín Forbes uvádí, že důvodem shromáždění 155. pluku námořní pěchoty za denního světla a v dostřelu ukrajinských raket byla inspekce. Té si všiml ukrajinský dron a ostřelování mohlo začít. „Toto už nejsou izolované omyly,“ napsal ruský válečný blogger Military Informant. „Toto je jednoznačný obrázek.“

O týden dříve přinesla ruská divize BBC zprávy o ukrajinském útoku, který 20. února v Doněcké oblasti zasáhl formaci ruského motorizovaného pluku, který čekal na svého velitele. Odhady uváděly, že při něm zemřelo alespoň 60 Rusů, což nakonec potvrdil ruský web Vazhnye Istorii, který počet obětí určil na 68.

O den později ukrajinské obranné složky ohlásily další zásah nashromážděných Rusů, tentokrát na cvičišti u Podo-Kalynivky na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti. I při něm se počet ruských ztrát pohyboval kolem šedesáti mužů.

Nepřizpůsobení se pozemních sil dronové válce ovšem není jen slabinou Rusů. V listopadu přišla v Záporoží o život přibližně dvacítka ukrajinských vojáků, na které Rusové zaútočili během předávání vyznamenání.

Ruští vojáci pronikli do Robotyne, tvrdí Moskva

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám