Hlavní obsah

Ruští vojáci pronikli do Robotyne, tvrdí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské jednotky pronikly do Robotyne v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny, kde se uchytily, uvádí ruská agentura Interfax s odvoláním na tamní ministerstvo obrany. Není jasné, zda se ukrajinští vojáci z obce úplně stáhli, poznamenává Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Boje v Záporožské oblasti, kde se nachází Robotyne

Článek

Podle ruského ministerstva do obce vstoupily útočné skupiny motostřeleckého pluku podporované bojovými vozidly pěchoty a tanky poté, co se podařilo odminovat cestu přes minové pole a zaskočit nepřítele.

Zprávy o bojích u Robotyne přicházely i v předchozích dnech, ukrajinské velení ale uvádělo, že se obráncům daří útoky odrážet. Osvobození této obce loni v srpnu se považovalo za zásadní úspěch ukrajinské loňské ofenzivy.

Stanice CNN uvedla v reportáži, že Rusové podnikají téměř sebevražedné útoky, při nichž používají čtyřkolky. Důvodem je, že jsou „mrštnější než pásová vozidla“. Stanici to popsal ukrajinský voják ovládají drony s volacím jménem Kokos:„Pro dělostřelectvo je těžké je zasáhnout, takže používáme drony.“ Čtyřkolky ale neposkytují ochranu. Podle vojáka je možné, že jsou ruští vojáci nadopovaní. „Slyšeli jsme od zajatců, že před útoky dostali pilulky. Po zajetí celý den nejedí a nespí.“

Většina aktivity je v noci, protože ve dne se nedá žádný pohyb utajit kvůli četným dronům nad frontou a v noci jsou levné sebevražedné drony méně účinné.

Ruské útoky na této části fronty začaly hned poté, co ruská armáda dobyla město Avdijivka, ležící asi 150 kilometrů na severovýchod od Robotyne. Stalo se tak po čtyřech měsících opakovaných útoků. Rusové tvrdí, že po Avdijivce dobyli na tomto úseku fronty v Doněcké oblasti také vsi Poběda u Marjinky a Lastočkyne ležící asi dva kilometry západně od Avdijivky.

Zastřeleni zezadu. Rusové pokračují ve vraždění zajatců, tentokrát u Robotyne

Válka na Ukrajině

Boje u Robotyne zmínil ve svodce i ukrajinský generální štáb. Uvedl, že směrem na Orichiv, kde loni začala ukrajinská ofenziva, se podařilo „v katastru východně od Robotyne v Záporožské oblasti odrazit tok protivníka“.

Štáb zmiňuje, že Rusové tlačí po celé délce fronty a došlo k 99 střetům, přičemž 63 jich bylo u Avdijivky, kterou Rusové v únoru dobyli. Odraženo tam bylo 25 ruských útoků vedených na Orlivku, Berdyči a Toneňke.

Ukrajinští vojáci podle armádního mluvčího opustili Lastočkyne a zaujali pozice na linii Orlivka–Toneňke–Berdyčiv, aby zastavili další ruský postup na západ. Ukrajinské jednotky se také stáhly z menších obcí Severne a Stepove, uvedl Dmytro Lychovij, mluvčí ukrajinského uskupení Tavrija, které bojuje proti ruským silám na tomto úseku fronty.

Belgie dá pět miliard na munici pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám