Hlavní obsah

Ukrajinci mají nové sloveso: Scholzovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Válkou zmítaná Ukrajina dychtivě očekává dodávky vojenské techniky ze Západu. Těžké zbraně slíbilo dodat mimo jiné Německo. Jenže zatímco se Ukrajina brání ruskému nepříteli, technika z Německa má zpoždění a některá dorazí možná až na podzim. I proto Ukrajinci začali ve svém slovníku využívat nové sloveso: scholzovat.

Foto: Pool, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz.

Článek

Sloveso má samozřejmě zesměšnit německého kancléře Olafa Scholze, který dodávky zbraní na Ukrajinu přislíbil.

„Slyšel jsem Ukrajince v Kyjevě často používat nové sloveso ‚scholzovat‘ (Шольцить). Volně přeložený význam: činit velké sliby bez plánu je splnit; tvářit se znepokojeně ohledně situace a naoko slíbit pomoc lidem v nouzi, ale poskytnout jim málo,“ uvedl na Twitteru novinář Politica Christopher Miller.

Tomu se dokonce dostalo odpovědi, že podobné sloveso už užívají sami Němci. „Scholzen“ má ale trochu jiný význam: předkládat extrémně složité a protichůdné výmluvy, které nedávají smysl.

Německé dodávky zbraní na Ukrajinu: Co slib, to problém

Evropa

Neunikl ani Macron či Trump

Podobný osud jako Scholze potkal také francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ruský propagandistický moderátor Vladimir Solovjov v nedělním vysílání prokremelské stanice Rossija 1 popsal neustálou Macronovu snahu telefonovat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jako „macronování“.

Sloveso „macronovat“ se od té doby uchytilo ve významu „volat někomu, a neříct absolutně nic“, nebo „vypadat znepokojeně nastalou situací, ale nic s tím neudělat“.

„Macron volal velmi často, naštěstí Putin ne vždy odpovídá. Před každým hovorem se Macron nechává fotit. Když ho vidím, jak u toho trpí, mám o něj obavy. Teď existuje termín macronovat, což znamená uskutečnit mnoho telefonátů bezdůvodně,“ přisadil si ve stejné relaci politický analytik Henry Sardarjan.

Řada francouzských politiků vyjádřila nelibost nad novým slovem. I hlavní Macronova oponentka Marine Le Penová uvedla, že Macronův přístup, kdy se prostřednictvím diskuse snaží najít řešení k ukončení války na Ukrajině, je správný.

Duda tvrdě udeřil na Scholze i na Macrona

Zahraniční

„Svého“ vlastního slova se před pár lety dočkal také někdejší americký prezident Donald Trump. Sloveso „trumpovat“ nese význam vymýšlení si a tvrzení něčeho bez špetky důkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám