Hlavní obsah

Ukrajina zablokovala nákladní dopravu na Krym

Kyjev

Ukrajina pokračuje v tlaku na Krym. Poté, co aktivisté přerušili elektrické vedení, vláda v pondělí dočasně zakázala veškerou nákladní dopravu mezi Ukrajinou a Krymem, oznámila Ukrajinská pravda s odvoláním na kabinet premiéra.

Foto: Reuters

Odpálený sloup elektrického vedení na Krym

Článek

„Vláda zakazuje nákladní přepravu přes administrativní hranici mezi Ukrajinou a Autonomní republikou Krym. Rozhodnutí bylo přijato v pondělí 23. listopadu na mimořádném zasedání vlády,“ stojí v rozhodnutí.

Rozhodnutí přišlo poté, co premiér Arsenij Jaceňuk uvedl, že vláda souhlasí s návrhem prezidenta Petra Porošenka, který se na kabinet obrátil právě se žádostí přerušit nákladní dopravu.

Foto: Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na mimořádném zasedání vlády

„Hlava státu v dopisu navrhuje vládě dočasně zastavit nákladní automobilovou a železniční dopravu s Krymem v obou směrech,” uvedla v pondělí kancelář prezidenta, přičemž citovala z prezidentova dopisu vládě ze 4. listopadu. [celá zpráva]

V dopisu stojí, že „jedním z nynějších prioritních úkolů orgánů státní moci je určení modelu dalších vztahů Ukrajiny s okupovaným Krymem”.

Jaceňuk po jeho obdržení nařídil vládě, aby v čele s ministerstvem ekonomiky připravila návrh regulace přepravy zboží mezi Ukrajinou a Krymem, který by byl v souladu se zákonem.

Krym je odříznut od elektřiny

Kyjev tak značně přitvrdil politiku v krymské otázce. S blokádou nákladní přepravy přišlo už v září hnutí Blokáda Krymu, které vedou krymští Tataři a protiruští aktivisté. [celá zpráva] Ti se také přihlásili ke zničení sloupů velmi vysokého napětí, což vedlo k odříznutí Krymu od elektřiny. [celá zpráva]

Nepřímá podpora úřadů aktivistickému hnutí byla jasně patrná, nezasahovaly proti němu, ale oficiálně se dosud Kyjev podobných akcí neúčastnil.

Nyní ministr vnitra Arsen Avakov prohlásil, že Ukrajina by měla zastavit jakékoli obchodní styky s anektovaným Krymem. Avakov rovněž podpořil zastavení dodávek proudu.

Rusko-ukrajinské výhrůžky

Premiér Jaceňuk zároveň pohrozil, že Kyjev „zrcadlově” odpoví na plán Ruska zastavit s platností od 1. ledna příštího roku dovoz ukrajinských potravin do Ruska. Moskva o záměru zastavit dovoz potravin z Ukrajiny informovala minulý týden. Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev řekl, že plán souvisí se zapojením Kyjeva do protiruských sankcí vyhlášených v Evropské unii a USA po loňské ruské anexi Krymu.

Reklama

Související články

Krym je bez elektřiny, vyhlášen nouzový stav

Ruskem anektovaný Krym se v noci na neděli ocitl bez dodávek elektrické energie z Ukrajiny, ruské ministerstvo pro mimořádné situace vyhlásilo na poloostrově...

Výběr článků

Načítám