Hlavní obsah

Ukrajina vyvíjí superdrony schopné dosáhnout Sibiře. Navzdory výhradám USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina pokračuje ve vývoji a výrobě „superdronů“ s letovým dosahem 3000 kilometrů. Podle britského magazínu The Economist tak ignoruje americké výhrady ohledně útoků v hloubi ruského území. Nejlepší z nových ukrajinských dronů je totiž schopen dosáhnout cílů na Sibiři.

Foto: Profimedia.cz

Zástupci ukrajinské zbrojovky UkrOboronProm předvádějí na výstavě průzkumný dron, který firma vyrábí. Ilustrační foto

Článek

Ukrajina investovala stovky milionů dolarů do dronů s dlouhým dosahem, které jsou schopné vyhledávat a zasahovat vzdálené cíle. Podle magazínu The Economist tyto bezpilotníky a komponenty do nich nyní vyrábí půl tuctu ukrajinských společností.

Ukrajinská armáda tak už má ve svém arzenálu autonomní útočné drony, které nevyžadují ke svému ovládání lidského pilota. Ukrajinský fundraiser Serhij Sternenko podle webu magazínu Forbes nyní shromažďuje prostředky na výrobu těchto dronů schopných útočit z velké vzdálenosti, což naznačuje přechod od prototypů k sériové výrobě.

Imunní vůči rušičkám

Proti „klasickým“ dronům, které mají lidské piloty, se dá použít radiofrekvenční rušení, které může přerušit videospojení mezi dronem a jeho operátorem. Autonomní bezpilotníky jsou ale vůči těmto rušičkám imunní, využívají automatické sledování svého cíle a nespoléhají se na signál operátora.

Přestaňte s útoky na ruské rafinérie, tlačí USA na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upřednostnil vývoj a výrobu „superdronů“ z nutnosti. Západ se totiž stále zdráhá poskytnout Ukrajině zbraně dlouhého doletu, vysvětlil magazín.

Ukrajinci ale nepřestávají útočit na cíle na ruském území i bez těchto zbraní. Bílý dům z toho podle magazínu nemá radost a tlačí na Ukrajince, aby takové útoky – zejména na ruské rafinerie a sklady ropy a ropných produktů – zastavili.

„Oko za oko, zub za zub“

Americké obavy se týkají nejen růstu cen ropy, díky němuž by Rusko vydělávalo na exportu energetických surovin víc peněz, které by pak využilo na financování války na Ukrajině. Podle magazínu The Economist se Washington také obává, že Moskva ve stylu „oko za oko, zub za zub“ ještě zesílí útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

„Tyto útoky odhalily mezery v ukrajinské protivzdušné obraně a její zranitelnost vůči novým ruským pokročilým řízeným střelám Ch-69. Ve čtvrtek 11. dubna zničily Tripylskou elektrárnu, která se nachází 40 kilometrů od Kyjeva a je v dosahu protivzdušné obrany ukrajinského hlavního města, jež má k dispozici systém protivzdušné obrany Patriot,“ uvedl The Economist.

Putin: Útoky na ukrajinskou energetiku byly odvetou

Válka na Ukrajině

„Říkají, ať pokračujeme“

Ukrajina zatím americké přání zastavit útoky do hloubi ruského území ignoruje. Ukrajinský zpravodajský důstojník s volacím znakem „Detektiv“ zodpovědný za přípravu a realizaci těchto úderů uvedl, že zatím nedostal „pokyny k ukončení takových operací“.

„Naše cíle se neustále mění, nedáváme Rusům pokoj,“ cituje ho magazín.

Zástupce jednoho z ukrajinských výrobců dronů, který si přál zůstat v anonymitě, tvrdí, že ne všichni američtí představitelé souhlasí s oficiálními výzvami USA k zastavení útoků na Rusko.

„Soukromě nám říkají, abychom pokračovali,“ řekl s tím, že podle něj se ukrajinský program vývoje a výroby dronů v následujících měsících ještě rozšíří. „Rusko (na Ukrajině – pozn. red.) používá taktiku spálené země. Nastal čas totéž udělat s evropským Ruskem,“ dodal.

Britové popsali, jak by mohli Ukrajinci provést smrtící úder na Kerčský most

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám