Hlavní obsah

Ukrajina už od listopadu se zničením přehrady počítala, protiofenzivu to neohrozí, ujistil poradce Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské vedení už od loňského listopadu s možností zničení Kachovské přehrady počítalo, má proto i v nynější situaci vícero plánů na provedení protiofenzivy. Očekávanou vojenskou operaci to prý nijak neohrozí. Tvrdí to Oleksij Danilov, tajemník ukrajinské Národní bezpečnostní rady a poradce prezidenta Volodymyra Zelenského.

Foto: Profimedia.cz

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov

Článek

„Loni v listopadu jsme v hlavním štábu vrchního velitele takovou situaci už zvažovali. Analyzovali jsme možné důsledky (zničení přehrady), které by nastaly, kdyby to Rusové udělali. Proto jsme měli pro naši protiofenzivu několik plánů. Osvobození naší země to žádným způsobem neohrozí,“ ujistil Danilov v rozhovoru pro německý deník Bild.

Katastrofu na Dněpru přisoudil jednoznačně Moskvě.

Ruské síly kontrolují přehradu od loňského března a v září a říjnu tam nakladly miny, řekl dále s tím, že prospěch ze zničení hráze může mít jedině Moskva, přestože Krym nyní čelí masivním problémům se zásobováním vodou.

„My potřebujeme tuto přehradu bezpečnou a zdravou. Krym bude patřit nám a jeho zásobování vodou je pro nás velmi důležité,“ zdůraznil Danilov. „Představte si, kolik to bude stát, než ji dáme zase dohromady. A jaký ekologický zločin Rusko v této oblasti spáchalo,“ dodal.

„Jsou schopni všeho“

Ruská armáda podle něj sází na novou strategii. „Uchylují se k takovým provokacím, protože nedokážou vyhrát vojenskými prostředky. Současně vydírají svět tím, jak ukazují, že jsou schopni všeho,“ řekl dále Danilov.

Moment zničení přehrady není podle něj náhodný. Ukrajina se nachází v počáteční etapě protiofenzivy a masy vody proměňují půdu v bahno, takže bude pro ukrajinské síly obtížné postupovat vpřed. „To je každému logicky uvažujícímu člověku jasné,“ dodal.

Kachovská přehrada se neprotrhla sama. Byly použity výbušniny, máme důkazy, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám