Hlavní obsah

Ukrajina navyšuje vlastní i licenční výrobu zbraní. Rusko si to nevyčeká, vzkazuje Kuleba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina není pouze příjemcem zbraní od partnerských západních států. Země se soustředí také na vlastní zbrojní výrobu a společné zbrojní projekty nejen se státy NATO, ale i za hranicemi Severoatlantické aliance. Na sociální síti X to uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní veletrh zbraní v Kyjevě (archivní foto)

Článek

„Rusko se mýlí, pokud si myslí, že může ‚přečkat‘ vojenskou pomoc Ukrajině. Ukrajina bude stále silnější a ruská agrese nebude úspěšná,“ vyjádřil své přesvědčení šéf ukrajinské diplomacie.

Podle dřívějších prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského po návštěvě Spojených států se jeho země dohodla na společné výrobě zbraní a obranných systémů s USA.

Aktivní je v tomto ohledu i Francie. Minulý týden jednal v Kyjevě francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu.

„Během setkání byly podrobně prodiskutovány další kroky vedoucí k posílení obranyschopnosti Ukrajiny s podporou Francie. Hovořilo se i o zahájení společné výroby určitých typů zbraní,“ oznámila následně ukrajinská prezidentská kancelář.

Ukrajinci mají právo útočit na cíle v Rusku, zní z německého Bundestagu

Zahraniční

Již v únoru Kyjev oznámil, že usiluje o zřízení továrny na výrobu západních zbraní na svém území. Jedná rovněž s německými a britskými zbrojovkami, například o výrobě tanků se společností Rheinmetall.

Rusko v noci na pondělí podniklo sérii úderů bezpilotními stroji na ukrajinském území, oznámila tisková mluvčí jižního křídla ukrajinské armády Natalja Humenjuková. Raketové útoky směřovaly na civilní infrastrukturu, zasaženy byly nemocnice i objekty kritické infrastruktury, napsala Ukrajinska pravda.

Simonjanová si stěžuje na dopady dronů ve svém okolí

Šéfka ruské státní propagandistické televizní sítě RT Margarita Simonjanová v neděli uvedla, že jeden z ukrajinských dronů se zřítil přímo naproti domu, který vlastní její rodina v Soči.

„Dnes v noci (na neděli – pozn. red.) útočný dron dopadl přímo naproti našemu domu v Adleru, kde jsme vyrůstaly já i moje matka a dosud tam žijí příbuzní s malými dětmi,“ prohlásila Simonjanová, která již v srpnu tvrdila, že u jejího domu v Moskevské oblasti se během týdne zřítily hned dva bezpilotní stroje.

„Cíle jsou stále vzdálenější, sázky stále vyšší. Jaderné ultimátum se zdá být stále bezalternativnější,“ napsala Simonjanová na Telegramu.

Zelenskyj oznámil založení mezinárodní zbrojařské aliance. Fóra se účastnili i Češi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám