Hlavní obsah

Ukrajinci mají právo útočit na cíle v Rusku, zní z německého Bundestagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Útočit na vojenské cíle Ruska nezávisle na původu zbraní zaručuje Ukrajině mezinárodní právo, přičemž rakety dlouhého doletu Taurus by mohly narušit logistiku okupantů. S tímto zdůvodněním se znovu pro jejich dodávku Ukrajině vyslovila šéfka obranného výboru Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová (FDP). Varovala rovněž před dalším odkladem vyslání raket.

Foto: ČTK

Německý kancléř Olaf Scholz a šéfka obranného výboru Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová (13. května 2022)

Článek

Strack-Zimmermannová taurusy připomněla v rozhovoru pro Evropskou pravdu. Ukrajinská armáda podle ní může rozmístěním raket značně narušit ruskou logistiku.

„Mezinárodní právo také umožňuje Ukrajině útočit na vojenské cíle na území ruského agresora – bez ohledu na to, kde byly tyto zbraně vyrobeny a kdo je dodal,“ uvedla šéfka výboru.

Rovněž zmínila, že nastal čas, kdy je nutné si toto právo uvědomit, a německou vládu vyzvala, aby dala rakety dlouhého doletu Ukrajině.

Na co proboha čeká? Dodávky taurusů na Ukrajinu brzdí už jen Scholz, stěžují si v Berlíně

Zahraniční

Každý podle ní vše kolem rozhodnutí dodat taurusy promyslel, ale oddalování „by jen prodloužilo utrpení“.

Strack-Zimmermannová dále varovala německého kancléře Olafa Scholze po půlroce diskuzí před dalším odkladem vyslání raket.

Již počátkem září označila váhání svého koaličního partnera Scholze jako nezodpovědné.

V minulosti se pro dodání taurusů jasně vyslovil i její stranický šéf a ministr financí Christian Lindner a také ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ze strany Zelených. Srovnatelné rakety už Kyjevu dodaly Francie a Británie.

Netlačte na mě. Scholz kličkuje kolem dodávek raket Taurus na Ukrajinu

Zahraniční

Zmínka o ukrajinském nároku na útok na pozice nepřítele v Rusku mohla narážet právě na argument z dřívějška, kdy obavy z podobných úderů byly důvodem ke zdrženlivosti Berlína ohledně střel.

Již dříve ale zaznělo z ukrajinské armády, že jsou to spíše výmluvy, protože právě nyní Ukrajina potřebuje více možností k útokům na ruské pozice na svém území, aby mohla postupovat dopředu.

Zelenskyj oznámil založení mezinárodní zbrojařské aliance. Fóra se účastnili i Češi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám