Hlavní obsah

Údajný Litviněnkův travič podal žalobu za pokus o vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský poslanec Andrej Lugovoj, kterého britské úřady považují za hlavního podezřelého z vraždy zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka v Londýně před pěti lety, nyní v Rusku ve stejném případu figuruje jako spoluoběť vražedných úkladů.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Lugovoj

Článek

Ruské agentury nejprve ve středu ráno přišly se zprávou od anonymního zdroje z ruské justice, že začalo trestní stíhání neznámých pachatelů za pokus o vraždu Lugového, prý jde "o nový případ". Později však mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin objasnil, že případ je spojen s vraždou Litviněnka.

"Během vyšetřování bylo potvrzeno, že Lugovoj byl během schůzek s Litviněnkem, které se odehrály v říjnu až listopadu 2006 v Londýně, (rovněž) otráven poloniem-210. Neznámí pachatelé jsou stíháni za pokus o vraždu Lugového," uvedl.

Sám Lugovoj se podle agentury RIA Novosti nyní zdržel jakéhokoliv vyjádření. Dříve mnohokrát tvrdil, že je nevinen a že jej britské úřady pronásledují "z politických důvodů".

Kritik Kremlu Litviněnko byl v roce 2006 v Londýně otráven poloniem. Ještě před smrtí obvinil z otravy tehdejšího ruského prezidenta a nynějšího premiéra Vladimira Putina. Britské úřady podezírají z vraždy Lugového, který se s Litviněnkem v Londýně krátce před propuknutím otravy sešel.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Litviněnko

Lugovoj, rovněž bývalý agent ruské tajné služby, se mezitím stal poslancem Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, za nacionalistickou stranu Vladimira Žirinovského.

Reklama

Výběr článků

Načítám