Hlavní obsah

Učitelé ve Francii chystají další stávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské odbory v pondělí vyzvaly k další stávce učitelů základních, středních a vysokých škol na protest proti „chaosu“ vyvolanému zdravotní krizí v souvislosti s pandemií koronaviru. Akce by se měla uskutečnit ve čtvrtek 20. ledna s cílem dát vládě „ráznou odpověď“ na „nepřehlednou situaci“ v resortu.

Foto: Adrienne Surprenant, ČTK/AP

Protest odpůrců očkování proti covidu-19 v Paříži (ilustrační foto)

Článek

Část učitelů stávkovala už minulý čtvrtek, načež vláda školám přislíbila pět milionů dodatečných respirátorů a personální posily. Novým protestem si odbory chtějí vynutit ústupky, které jdou nad rámec příslibů premiéra a ministra školství.

Odbory se bouří proti „chaosu“ v resortu

Rozsáhlejší stávku plánují odbory i na čtvrtek 27. ledna. Ta by měla být „masivní“ tím, že by do ní vstoupili i zaměstnanci dalších odvětví s cílem prosadit vyšší mzdy a opatření na posílení zaměstnanosti.

Vláda přitlačila na neočkované

Odboráři stupňují své akce v době, kdy francouzský parlament schválil zákon, který znemožní neočkovaným lidem vstup do restaurací, kulturních a sportovních zařízení či do prostředků hromadné dopravy.

Za kulturou, do kavárny či vlaku jen s očkovacím pasem, schválili ve Francii

Zahraniční

Negativní test už stačit nebude. Opatření se bude týkat všech lidí starších 16 let.

Vláda tím chce dále zvyšovat tlak na lidi, kteří dosud očkování proti koronaviru odmítali. Důvodem je příchod varianty omikron, která ve Francii v uplynulých dnech citelně zvýšila počty nově nakažených.

Kdy přesně vstoupí zákon o očkovacích pasech v platnost, není zatím jasné. Někteří poslanci totiž oznámili, že podají stížnost k Ústavní radě, která ve Francii plní roli ústavního soudu.

Víkendové protesty zeslábly

Šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron, který podle očekávání bude v dubnových prezidentských volbách obhajovat svůj mandát, nedávno prohlásil, že chce odpírače očkování „naštvat“ a „otravovat jim život“.

Lidé ve Francii a Itálii protestují proti koronavirovým opatřením

Evropa

O víkendu přitom opět demonstrovaly ve francouzských městech proti koronavirovým restrikcím tisíce lidí, bylo jich ale podstatně méně než před týdnem.

Francie je v EU jednou z nejvíce proočkovaných zemí. Ukončenou vakcinaci má na 78 procent populace.

Rostou nákazy, počty na JIP ne
Denní přírůstky se v 67milionové zemi pohybují nad 300 tisíci.
Počet pacientů s vážným průběhem na jednotkách intenzivní péče však neroste.
Je ale podstatně nižší, než byl při první vlně epidemie v březnu a dubnu 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám