Hlavní obsah

U vily majitele německých jatek Tönnies našli zápalný systém

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

U vily majitele německých jatek Clemense Tönniese se ve čtvrtek našlo zápalné zařízení. K jeho nastražení se přihlásily v dopise dvě radikální skupiny - ultralevicové Revoluční akční buňka (RAZ) a Vestfálská fronta osvobození zvířat (WALF).

Clemens Tönnies

Článek

Jatka Tönnies se v červnu stala terčem kritiky kvůli pracovním podmínkám tamních zaměstnanců, mezi kterými se šířil koronavirus. Jatka čelí také tvrdí kritice bojovníků za práva zvířat. Prokuratura nevylučuje politickou motivaci činu.

Nádoba s hořlavinou a zapalovačem byla nastražena u příjezdové cestě k vile Clemense Tönniese ve městě Rheda-Wiedenbrück nedaleko Bielefeldu. Podle policie nicméně byl zápalný systém v poměrně velké vzdálenosti od obydlí a navíc nebyl spuštěn.

Německý masný baron kličkuje, jak umí

Zahraniční

Dopis, v němž se Revoluční akční buňka přihlásila k nastražení zápalného systému u Tönniesovy vily, vyšetřovatelé v pondělí označili za autentický. Co v něm bylo, ale neuvedli. Podle serveru Plegde Times začínal slovy „Hurá, hurá, Clemensova vila byla v plamenech.“

Obě skupiny hovoří o společné akci proti řediteli Tönnies a s cílem „sejmout svinský systém“. Vyzvaly k „fundamentálním změnám ve společnosti, které by eliminovaly využívání, útlak a vyloučení všech lidí a zvířat i ničení přirozených podmínek života“.

Inspirovali jsme se, potvrdilo ministerstvo k opsané tabulce

Domácí

RAZ je už několik let vyšetřována kvůli výhrůžným dopisům, které rozesílá politikům. V minulosti se přihlásila i k bombovým útokům, mimo jiné na federální úřad v Berlíně a okresní soud v Göttingenu. Generální prokuratura shromažďuje důkazy, které by měly vést k tomu, že bude skupina označena za teroristickou.

Koronavirus v masokombinátu

Clemens Tönnies je ředitelem největšího německého masokombinátu. Terčem kritiky se stal v červnu kvůli špatným podmínkám, v nichž pracují jeho zaměstnanci, často dělníci z Bulharska a Rumunska. Debatovat se o nich začalo poté, co se na jatkách začal v červnu šířit koronavirus. Zemská vláda Severního Porýní-Vestfálska kvůli tomu uvalila karanténu na dva lidnaté okresy.

Od počátku června do konce července se podle agentury DPA ve firmě Tönnies nakazilo virem SARS-CoV-2 celkem 2117 zaměstnanců. V 90 procentech se lidé koronavirem infikovali právě na pracovišti.

Reklama

Výběr článků

Načítám