Hlavní obsah

Tyrolsko chce rozšířit uzavírky objížděk používaných při zácpách na dálnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než tisícovku řidičů vrátili policisté v Tyrolsku během víkendu zpět na dálnici, když chtěli využít alternativní cestu a vyhnout se kolonám na dálnici, napsal server týdeníku Focus. Opatření se týkalo oblasti Innsbrucku a části dálnice, která vede k Brennerskému průsmyku na hranici s Itálií. Přes tvrdou kritiku, především německé spolkové země, chce Tyrolsko opatření ještě rozšířit.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zákaz byl účinný. Byl to „velmi tichý a klidný“ víkend,“ řekla Eva-Maria Wenterová, která pracuje na čerpací stanici u dálničního sjezdu Zirl-Ost, který využívají řidiči pro alternativní cestu ve směru na Natters. „Není to tak dobré pro naše podnikání, ale je to lepší pro naše vesnice,“ dodala.

Na výjezdu Nösslach z brennerské dálnice  bylo v sobotu do čtyř hodin do odpoledne vráceno kolem 350 aut, řekl zástupce vedoucího tyrolské dopravního oddělení Günther Salzmann. „Všichni jeli směrem na Německo a chtěli se buď vyhnout placení mýtného, nebo silnému provozu,“ řekl. Většina řidičů zatím zareagovala rozumně.

Místní zákaz vítají

Dopravní zatížení v okolí dálnice Brennerským průsmykem neúměrně narostla, stěžují si obyvatelé z okolních vesnic. „Po celé dny nebylo možné s dítětem přejít přes silnici,“  popisuje Alexandra Virabisiová, obyvatelka obce Kematen. Zákaz využívat alternativní trasy přivítala.

„Jako matka dvou dětí - sedmiletého a čtyřletého - mám za to, že každý, kdo chce cestovat ze severu na jih, musí počítat s tím, že se na trase může dostat do dopravní zácpy. Sjíždět kvůli tomu z dálnice a využívat okolních cest je nesnesitelné. Automobilové zatížení našeho okolí je na maximu,“ uvedla.

Kritika z Bavorska 

Sjezd z dálnice byl povolen pouze místním obyvatelům a turistům, jejichž cíl cesty končil v dané oblasti. Spolková země Tyrolsko chce tímto opatřením v nejrušnějším období letní sezony zabránit dopravnímu přetížení obcí a také tomu, že se někteří snaží vyhnout placení dálničního mýta.

Opatření ostře kritizuje spolková země Bavorsko. Její premiér Markus Söder (CSU) tvrdí, že Tyrolsko porušilo „zásadu volného pohybu v EU“. Evropské právo podle jeho slov takové porušení legislativy zakazuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám