Hlavní obsah

Tvrdý střet o letiště v Doněcku, armáda nasadila proti separatistům letectvo

Do areálu mezinárodního letiště v Doněcku na východě Ukrajiny pronikli v pondělí proruští povstalci. Na střeše terminálu zřídili palebné posty, personál byl evakuován a provoz letiště se zastavil. Ukrajinská armáda, která měla letiště dosud pod kontrolou, odpověděla masivním protiúderem s nasazením stíhacího a bombardovacího letectva. Část povstalců letiště odpoledne vyklidila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad doněckým letištěm stoupá černý dýmVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Interfax útok začal už nad ránem, kdy do areálu letiště dorazilo několik desítek ozbrojenců. Jménem povstalecké Doněcké lidové republiky vyzvali ukrajinské vojáky, aby letiště opustili. Z mezinárodních spojů mělo během dne letiště odbavovat linky z Dubaje, Mnichova a Kréty.[celá zpráva]

Nad plochou byla civilní letadla, přesto se střílelo

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Následoval útok na letiště, při němž povstalci použili velkorážné kulomety, minomety a granátomety. Podle očitých svědků se na letišti intenzivně bojovalo i v době, kdy nad přistávací plochou kroužila civilní letadla.

Ukrajinská armáda odpověděla nasazením stíhacích a bombardovacích letounů a bojových vrtulníků. Na obsazeném letišti operuje podle místních novinářů šest vrtulníků, z nichž jeden se údajně povstalcům podařilo sestřelit. Nebe nad Doněckem křižují stíhací letouny Su-27. Nad letištěm stoupá sloup černého dýmu, v okolí se rozléhají dávky ze samopalů.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Nad mezinárodním letištěm v Doněcku stoupá dým při bojích mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou.

List Ukrajinska pravda napsal, že ukrajinské velení zahájilo ve městě „protiteroristickou operaci". Povstalci prý dostali ultimátum, aby složili zbraně a vzdali se armádním jednotkám. Protože to odmítli, zahájila vojska s podporou letectva útok. Po výstražné palbě z letounu Su-27 zasadil vzbouřencům několik leteckých úderů letoun MiG-29, uvedl ukrajinský list. Armáda zničila několik palebných postů separatistů a akce si vyžádala oběti, napsal bez dalších podrobností.

Separatisté se po úderu stáhli

Podle televize Espreso letecké údery vnesly do řad separatistů chaos. Když se do operace zapojil výsadek ukrajinských parašutistů, část povstalců letiště vyklidila a ukryla se v okolní civilní zástavbě.

Pod palbu odstřelovačů se podle agentury ITAR-TASS nedaleko letiště dostala skupina ruských a zahraničních novinářů, kteří kvůli křížové palbě nemohli místo přestřelky opustit.

Podle povstaleckých vůdců, na jejichž informace se odvolávají ruská média, tři vrtulníky ukrajinské armády ostřelovaly i areál místního strojírenského závodu Točmaš. Jeden člověk byl při operaci zraněn. O důvodech akce se média nezmiňují. Dopravu v centru Doněcka zablokovala policie a přístupové silnice k letišti jsou uzavřeny. Ve městě nefunguje mobilní síť.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Proruští ozbrojenci v Doněcku

Ukrajinská správa civilního letectví oznámila, že doněcké Letiště Sergeje Prokofjeva zastavuje provoz, předběžně do 17.00 SELČ. Letoví dispečeři opustili letištní věž a odmítli převzít odpovědnost za provoz. „Nad letištěm létají jen vojenské letouny a ty si dělají, co chtějí," řekl agentuře Unian jeden z dispečerů.

Doněcké letiště bylo terčem útoku povstalců už několikrát. Jednotky armády a Národní gardy útoky zatím vždy odrazily, armádní hlídky byly v posledních týdnech rozestavěny v letištním terminálu i podél ranvejí.

Reklama

Související články

Boxerský šampión Kličko bude starostou Kyjeva

Několikanásobného světového šampióna v boxu Vitalije Klička zvolili v neděli starostou ukrajinského hlavního města Kyjeva. Jeho vítězství bylo přesvědčivé.

Výběr článků

Načítám