Hlavní obsah

Separatisté na východě Ukrajiny zaútočili na letiště i kontrolní stanoviště, dva mrtví

– Kyjev • Aktualizováno

Separatisté v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny zaútočili u Slavjansku na kontrolní stanoviště ukrajinských vojáků. Dva z útočníků padli. Vzbouřenci také pronikli na letiště v Doněcku, kde je přerušen provoz.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinští vojáci střeží dobyté kontrolní stanoviště u Slavjansku

Článek

Separatisté zaútočili u Slavjansku na kontrolní stanoviště ukrajinských sil podnikajících protiteroristickou operaci. Uvedl to velitel operační skupiny Vladislav Selezněv. Podle něj byli po přestřelce nalezeni dva mrtví vzbouřenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad doněckým letištěm stoupá černý dýmVideo: Reuters

„Za rozbřesku 26. května bojovníci stříleli na jedno z kontrolních stanovišť v oblasti Slavjansku. Při odvetě ukrajinské síly použily střelné zbraně. Během průzkumu a prohledání oblasti kontrolního stanoviště byly nalezeni dva mrtví bojovníci.“

Selezněv dodal, že separatisté, kteří podle něj terorizují místní obyvatelstvo, jsou pod tlakem ukrajinských vojáků a pokoušejí se uniknout z míst, kde probíhá protiteroristická operace.

Útok na letiště 

Letecký provoz na doněckém letišti Letišti S. S. Prokofjeva byl přerušen v sedm ráno.

„Do areálu letiště ve tři v noci přijelo několik desítek ozbrojených představitelů Doněcké lidové republiky s požadavkem odchodu ukrajinských sil ochraňujících vnitřní perimetr letiště,“ sdělil listu Novosti Donbassa tiskový mluvčí letiště Dmytro Kosinov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojení separatisté uzavřeli letiště v DoněckuVideo: Reuters

Podle něj se nestřílelo a nedošlo k násilným střetům. „Letiště není pod kontrolou Doněcké lidové republiky, perimetr nebyl narušen a v bezpečnostních zónách nejsou nepovolaní lidé.“

Není to poprvé, co bylo letiště uzavřeno kvůli napjaté situaci v regionu. Naposled k tomu došlo na začátku května.

Doněcké letiště střežili ukrajinští vojáci. Právě u něj byly také zřízeny volební místnosti, kde mohli obyvatelé vybírat nového ukrajinského prezidenta, protože jinde ve městě nešlo zajistit bezpečnost voleb a ochránit volební komisaře.

Ukrajinské ministerstvo obrany současně oznámilo, že při raziích v Luhanské oblasti, které měly zabezpečit průběh voleb, zadrželi třináct separatistů. Zajistili také 12 automatů kalašnikov. Zbraně pocházely ze skladů na Krymu.

Achmetovovi obsadili rezidenci, zůstane v Kyjevě

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov zatím zůstává v Kyjevě, oznámila jeho tisková služba. Achmetovova doněcká rezidence je od víkendu pod kontrolou povstalců, miliardář neměl ani možnost hlasovat v prvním kole prezidentských voleb.

Separatistům vadí Achmetovův příklon k prozápadní vládě v Kyjevě. Oligarcha minulý týden akce separatistů tvrdě kritizoval a prohlásil, že Ukrajině nenabízejí nic než bídu a hlad.

Separatisté žádají, aby Achmetov Doněcké lidové republice odváděl daně. Pokud tak neučiní, hrozí oligarchovi znárodněním jeho podniků. Achmetov v Donbasu vlastní velké strojírenské a hutní podniky a uhelné doly, v nichž zaměstnává na 300 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám