Hlavní obsah

Boxerský šampión Kličko bude starostou Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Několikanásobného světového šampióna v boxu Vitalije Klička zvolili v neděli starostou ukrajinského hlavního města Kyjeva. Jeho vítězství bylo přesvědčivé.

Foto: Reuters

Vitalij Kličko

Článek

Kličko podle ČTK získal 57 procent hlasů a pohodlně vyhrál. K vítězství mu hned gratuloval miliardář Petro Porošenko, jenž se ještě před ukončením hlasování prohlásil za vítěze souběžných prezidentských voleb. [celá zpráva]

Také 42letý Kličko chtěl původně kandidovat do nejvyššího úřadu, ale nakonec si to rozmyslel a podpořil Porošenka. Předák hnutí UDAR vyzýval také expremiérku Julii Tymošenkovou, aby nekandidovala a opozice proti bývalému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi tak měla jediného kandidáta. Tymošenková to ale odmítla.

„Doktor Železná pěst“, jak se Kličkovi přezdívá, se ucházel o post kyjevského starosty už potřetí, v roce 2006 ale skončil na druhém místě a o dva roky později na třetím. Od roku 2012 je poslancem.

Na mnoha místech na Ukrajině se v neděli volil nejen prezident, ale i zastupitelé do místních samospráv. Podle odhadů by mohl Kličkův UDAR získat také křeslo starosty Oděsy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám