Hlavní obsah

Turecký ministr vyloučil výměnu kurdského předáka za vězněné Čechy

Ankara
Aktualizováno

Turecký ministr spravedlnosti Abdülhamit Gül vyloučil, že by Ankara jednala o vydání kurdského politika Sáliha Muslima výměnou za dva Čechy, kteří byli loni odsouzeni v Turecku k trestu vězení za spolupráci s kurdskými milicemi YPG. Prohlásil také, že doufá, že český soud v úterý na Muslima uvalí vazbu. Informoval o tom turecký deník Sabah. Před budovou pražského městského soudu demonstrovalo několik desítek Kurdů.

Foto: Petr Horník, Právo

Zadržený kurdský politik Sálih Muslim.

Článek

„Není to žádost o kompromis. Taková otázka není na pořadu dne, nebudeme jednat o výměně dvou Čechů, kteří jsou ve věznici ve (městě) Van,“ řekl v úterý turecký ministr spravedlnosti novinářům. Výměnu vyloučil i český ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). [celá zpráva]

Gül rovněž dodal, že Ankara očekává, že český soud uvalí na Muslima dočasnou vazbu na 16 až 40 dnů.

Významný představitel syrských Kurdů byl zatčen v Praze v sobotu a Ankara ho označuje za teroristu. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Před pražským městským soudem protestovali podporovatelé zadrženého kurdského politika Sáliha Muslima.

Před budovou pražského městského soudu, který by měl rozhodnout, zda bude Muslim vzat do vazby, nebo propuštěn, demonstrovalo v úterý několik desítek Kurdů, kteří požadují jeho propuštění.

Muslim byl do loňska spolupředsedou syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), kterou Ankara považuje za odnož Strany kurdských pracujících (PKK). Organizaci PKK, která bojuje na jihovýchodě Turecka přes 30 let za autonomní Kurdistán, považuje Turecko, EU i USA za teroristickou.

Sálih Muslim v minulosti odmítl, že by PYD byla přímo napojena na PKK. Levicová PYD je nejsilnější politickou stranou na severu Sýrie, kde usiluje o uznání kurdské autonomie.

Už v pondělí vyloučil také turecký velvyslanec v České republice Ahmet Bigali možnost propojení turecké žádosti o uvalení vazby a následnou extradici s případem Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří byli loni odsouzeni k více než šesti letům vězení za spolupráci s kurdskými milicemi YPG. [celá zpráva]

Ankara řadí skupinu YPG na rozdíl od ČR či USA k teroristickým organizacím.

Foto: Janusz Konieczny

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

Sálih Muslim je tvrdým kritikem vlády tureckého prezidenta Receppa Tayyipa Erdogana, kterou letos odsoudil například za vojenskou intervenci Ankary na severu Sýrie. Ankara se tam snaží potlačit kurdské milice YPG, protože se obává nárůstu vlivu Kurdů v této oblasti u hranic s Tureckem. YPG loni významně přispěly po boku mezinárodní koalice v čele s USA k porážce organizace Islámský stát (IS) v Sýrii.

Anketa

Měla by ČR usilovat o výměnu Sáliha Muslima za dvojici Čechů zadržovaných v Turecku?
Ano
6,7 %
Ne
93,3 %
Celkem hlasovalo 1556 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám