Hlavní obsah

Zadrženého Kurda budou řešit ministři, ambasády hlásí protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurdské organizace v řadě zemí protestují proti zadržení kurdského politika Sáliha Muslima v České republice. V pondělí to řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. V Dánsku, Norsku, Kanadě nebo v Británii Kurdové svolali demonstrace před české ambasády. Protestovalo se i před ministerstvem vnitra v Praze.

BEZ KOMENTÁŘE: Pondělní demonstrace v Praze proti zadržení Sáliha Muslima Video: Novinky

 
Článek

Ministerstvo doporučilo velvyslanectvím požádat o zvýšení ochrany. Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) bude o případu v nejbližších dnech telefonovat se svým tureckým protějškem. „Na našich ambasádách jsou hlášený různé demonstrace a protestní akce kurdských organizací, které protestují proti zadržení dotyčného muže v Praze,“ řekla ČTK Lagronová.

„Apelovali jsme na naše ambasády, aby požádaly místní úřady o zpřísnění ochrany,“ dodala. Protesty zaznamenaly zastupitelské úřady v Británii, Francii, Norsku, Dánsku a v Kanadě.

Kurdové se na ambasády obracejí také telefonicky. Tvrdí, že muž, který je v Turecku považován za teroristu, je hrdina v boji proti Islámskému státu (IS). „Vyjadřují zklamání nad tím, že byl českou policií zadržen,“ uvedla Lagronová.

Kurdové protestovali i v Praze

Protestní akce se v pondělí odehrála také v Praze. Přibližně dvě stovky Kurdů prošly centrem města k ministerstvu vnitra, kde k nim krátce promluvil šéf úřadu Lubomír Metnar (za ANO). V úterý se Kurdové sejdou před ministerstvem spravedlnosti.

V úterý nebo ve středu budou o případu hovořit ministři zahraničí Česka a Turecka. „Termín telefonátu se domlouvá,“ podotkla mluvčí. Turecká strana se na českou diplomacii kvůli Muslimovi obrátila v neděli.

„Obdrželi jsme nótu, v níž nám byl oznámen záměr požádat o vydání Sáliha Muslima a zároveň v ní Turecko žádá o předběžnou vazbu,“ řekla Lagronová. Zdůraznila, že rozhodnutí o vazbě je na českých soudech. Extradiční žádost je rovněž záležitostí soudů a ministerstva spravedlnosti.

Muslima zatkla česká policie o víkendu na základě zatykače vydaného Interpolem na žádost turecké vlády. Ankara Muslima, který byl do loňska ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), zařadila před čtrnácti dny na seznam nejhledanějších teroristů.

PYD je podleTurecka součástí turecké Strany kurdských pracujících (PKK), řazené k teroristickým organizacím. V tureckých médiích se objevuje pro obě organizace společná zkratka PYD/PKK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám