Hlavní obsah

Turecko zavádí vízovou povinnost pro Syřany, kteří připlují nebo přiletí

– Ankara • Aktualizováno

Ankara od pátku zavádí vízovou povinnost pro ty syrské občany, kteří se do země vydávají letecky nebo po moři. Syřanům, kteří chtějí do sousední země přijít po zemi, zůstávají hranice nadále otevřené. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Archiv Atatürk Airport

Atatürkovo letiště v tureckém Istanbulu

Článek

Opatření má podle tureckého ministerstva zahraničí pomoci tlumit příliv uprchlíků, kteří využívají cesty přes třetí státy, jako je Libanon nebo Egypt, a pak pokračují dál do Evropské unie.

Turecko nicméně i přes zmíněné opatření nadále trvá na své "politice otevřených dveří", řekla mluvčí ministerstva zahraničí.

Podle obhájců lidských práv a syrských aktivistů to ale v praxi vypadá jinak. Turečtí pohraničníci zadržují uprchlíky na hranici a vracejí je zpět do země sužované válkou, kritizovala už v listopadu organizace Amnesty International. [celá zpráva]

Už 2,2 miliónu migrantů

Turecko podle vlastních statistik přijalo jen ze Sýrie 2,2 miliónu uprchlíků.

Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) loni celkem přeplulo více než 800 tisíc uprchlíků po moři z Turecka do Řecka. Většinou šlo právě o Syřany.

Koncem listopadu se Evropská unie s Tureckem dohodla na důraznější kontrole hranic v zájmu oslabení proudu běženců z Turecka. Podle Řecka a Bruselu se tak ale dosud nestalo. [celá zpráva]

Turecko zatím zřídilo pětadvacet uprchlických táborů, většina migrantů nicméně žije v obtížných podmínkách mimo ně. Syřané totiž oficiálně nesmějí pracovat a nemají tak žádný příjem, což je jedním z důvodů jejich následné migrace dál do EU. Když už v Turecku seženou práci načerno, je to za velmi nízký plat. Rozšířená je podle ochránců lidských práv také dětská práce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám