Hlavní obsah

Turecko za peníze EU zatýká uprchlíky a vrací je do válečných zón, tvrdí AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko zatýká uprchlíky a násilím je vrací do oblastí válečného konfliktu. Předtím je vystavuje otřesným podmínkám a týrá, uvedla ve své ve středu zveřejněné zprávě Turecký strážce brány organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Kritizuje v ní i Evropskou unii, že tyto aktivity pomáhá Turecku financovat.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Syrští uprchlíci na cestě v Ankaře

Článek

„Je šokující, že peníze z EU se používají na placení nezákonného programu detence a návratu (uprchlíků). EU se musí ujistit, že její podpora a spolupráce s Tureckem v uprchlické otázce podporuje práva uprchlíků a migrantů, místo toho, aby je podminovávala,“ uvedla ve zprávě Amnesty. EU tak může „nést spoluzodpovědnost za porušování lidských práv“.

Brusel a Ankara by měly zřídit nezávislý orgán, který by dohlížel na dodržování lidských práv a na využívání fondů EU. Dokud tomu tak nebude, měl by se plán evropský plán na zadržení migrantů pozastavit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Údajně čelí bití a týrání

Podle AI jde část peněz z EU na stavbu „izolovaných detenčních center, kde mají být drženi migranti bez možnosti komunikace“. Do nich Turecko posílá zájemce o azyl, kde jsou vystaveni otřesným podmínkám, než jsou deportováni do Iráku a Sýrie.

Amnesty zdokumentovala přes 100 případů uprchlíků, kteří byli donuceni se přemístit do izolovaných táborů, kde jsou týráni a biti příslušníky tureckých bezpečnostních sil, než je pošlou zpátky do zón bojů, z nichž prchli.

Většina uprchlíků, s nimiž AI hovořila, přiznala, že se pokusili nebo chtěli pokusit o nelegální přechod hranic do EU. Nejprve byli ve vazbě na západních hranicích Turecka, než byli odvezeni daleko na jih či východ, kde byli zadržováni v táboře v Düziçi nebo v návratovém centru ve městě Erzurum. Neměli kontakt s okolním světem, s rodinou ani s právníky. Hovořit s nimi mohli jen tehdy, pokud si schovali mobil.

Organizace předpokládá, že skutečný počet vrácených lidí je mnohonásobně vyšší.

Turecko zprávu odmítá

Člen turecké vlády zprávu smetl ze stolu s tím, že ani ne procento Syřanů čelilo nějakým omezením. Podle něj byly všechny případy vracení uprchlíků konzultovány se zástupci organizací OSN.

Do Turecka prchlo ze Sýrie 2,2 miliónu lidí. Statisíce uprchlíků letos z Turecka překonaly moře oddělující je od Řecka, aby se dostali dál do západní Evropy. EU se snaží migrační vlnu omezit a nabídla Turecku tři miliardy eur na řešení uprchlické krize, když omezí proud uprchlíků. Část migrantů plánuje EU sama odvážet. [celá zpráva]

Podle rakouského kancléře Wernera Faymanna by jich mělo být asi 40 000 až 50 000 a zemím, které by je přijaly, by se snížily kvóty. [celá zpráva]

Anketa

Je podle vás správné za peníze EU vracet běžence do oblastí, kde zuří válka?
Ano
81,8 %
Ne
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5568 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám