Hlavní obsah

Turecko propustí skoro 40 tisíc trestanců, potřebuje věznice pro údajné pučisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko propustí 38 tisíc vězňů odpykávajících si tresty za méně závažnou kriminalitu. Podle agentury AP tím chce podle všeho uvolnit místo pro účastníky a stoupence nezdařeného červencového převratu. O propouštění informoval na internetové sociální síti ministr spravedlnosti Bekir Bozdag.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Příslušník tureckých ozbrojených sil před prezidentským palácem v Ankaře

Článek

Podle ministra "nejde o amnestii" a propuštění "se týká zločinů spáchaných před 1. červencem". Na podmíněnou svobodu se nedostanou vrazi nebo lidé odsouzení za terorismus.

Obvinění z terorismu či jeho podpory používá turecká justice ale poměrně často například proti kritikům režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a proti menšinovým Kurdům.

Čistky pokračují ve velkém, na řadě jsou dva tisíce policistů

Turecko v souvislosti s vyšetřováním červencového pokusu o puč vydalo dva dekrety, na základě kterých se propouští více než 2000 policistů a stovky příslušníků armády a telekomunikačního úřadu BTK. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Foto: Tumay Berkin, Reuters

Policisté před armádním velitelstvím v Ankaře

Po nezdařeném pokusu o převrat už bylo zadrženo více než 36 tisíc lidí; 17 tisíc z nich bylo zatčeno. V rámci čistek ve státní správě přišlo o práci přes 81 tisíc zaměstnanců včetně soudců, prokurátorů, policistů, úředníků či učitelů. Pět tisíc z nich dostalo výpověď, zbytek byl dočasně zbaven funkcí.

Během pokusu o převrat zemřelo v Turecku na 240 lidí. Ankara za hlavní hybnou sílu událostí považuje duchovního Gülena, který žije v exilu v USA. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Turci proto požádali Washington o jeho vydání. USA takový krok ale odmítají, dokud Ankara nepředloží důkazy o Gülenově zapojení do pokusu o puč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám