Hlavní obsah

Turecko požaduje úpravu migrační dohody s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ankara požaduje úpravu migrační dohody Turecka s Evropskou unií z roku 2016, kterou Turci přestali dodržovat na konci února. V rozhovoru pro agenturu Anadolu to v úterý řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu po neúspěšných pondělních jednáních s EU, kde Brusel usiloval o udržení migrační dohody.

Foto: Yves Herman, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Bruselu

Článek

„Pokud se nám podaří dosáhnout dohody do 26. března, pak ji dostanou evropští lídři na stůl na summitu,” řekl Çavuşoglu agentuře Anadolu. Ten se má konat 26. a 27. března.

Ještě před summitem se uskuteční schůzka v Istanbulu, které by se měly kromě Turecka zúčastnit ještě Německo a Francie a možná i Velká Británie: „Sejdeme se v Istanbulu příští úterý,“ řekl podle listu Hürriyet turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když se vracel z pondělního jednání v Bruselu.

„Silně podporuji to, aby se dohoda EU s Tureckem dostala do nové fáze,” uvedla ještě předtím německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a předseda Evropské rady Charles Michel (vpravo) přicházejí na jednání.

Unijní představitelé po bruselském jednání s tureckým prezidentem řekli, že migrační dohoda z roku 2016 je stále platná. Předseda Evropské rady Charles Michel dodal, že neshody ohledně naplňování paktu se budou snažit vyřešit šéf unijní diplomacie Josep Borrell a turecký ministr zahraničí Çavuşoglu. Erdogan po jednání tiskovku neuspořádal.

Pondělní jednání EU a Turecka se uskutečnilo kvůli krizi na řecko-turecké hranici, u které se na turecké hranici nahromadilo několik desítek tisíc migrantů. Ti reagovali na turecké prohlášení, že jim úřady nebudou v cestě k hranici už bránit, i když to mají dělat na základě migrační dohody z roku 2016 výměnou za finanční pomoc z Bruselu, příslib bezvízového styku pro Turky a obnovení jednání o vstupu Turecka do EU.

Erdogan ale považuje plnění dohody ze strany EU za nedostatečné jak ve finanční oblasti, tak ohledně víz, protože nadále platí vízová povinnost. Turecko přijalo už asi 3,6 milionu běženců ze Sýrie.

Migranti u řecké hranice

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval v pondělí Erdogana, aby uklidnil napětí na řecko-turecké hranici a přijal zpátky tisíce migrantů, kteří se od konce února snaží přes hranice Řecka dostat do Evropské unie. Týkat by se to podle něj mělo i migrantů, kteří přešli hranici na pevnině.

Řecký premiér Erdoganovi navrhl, aby zvážil mimo jiné možnost společných hlídek při kontrole hranice: „Řecko vždy uznávalo a bude uznávat, že Turecko hraje klíčovou roli ve zvládání uprchlického problému, ale nemůže to dělat prostřednictvím výhrůžek a vydírání.”

Podle Merkelové nemůže Ankara očekávat pochopení, když se snaží řešit své problémy tak, že běženci pak skončí uvěznění v mrtvém bodě na řecko-turecké hranici. „Takový přístup je nepřijatelný,” řekla Merkelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám