Hlavní obsah

Náhorní Karabach mobilizuje, Ázerbajdžánci už dobyli jeho první vesnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Arméni a Ázerbájdžánci se v neděli navzájem obvinili z útoků v oblasti Náhorního Karabachu. V reakci na eskalaci napětí mezi Ázerbájdžánem a Arménií vyhlásil Náhorní Karabach stanné právo a mobilizaci všech mužů od 18 let, informuje TASS s odkazem na arménská média. Všeobecnou mobilizaci a stanné právo vyhlásila nedlouho poté také Arménie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ázerbájdžán zneškodnil pozemní cíl na arménské straně hranicVideo: Reuters

 
Článek

Azerbajdžán tvrdí, že do odpoledne dobyl několik obcí. „Osvobodili jsme šest vesnic,” řekl mluvčí ministerstva agentuře AFP.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany podle ruské tiskové agentury TASS oznámilo, že arménské síly ostřelovaly ázerbájdžánské armádní pozice i ázerbájdžánské obce a mezi civilisty jsou mrtví a zranění. Arménský premiér Nikol Pašinjan na facebooku naopak informoval, že ázerbájdžánské vzdušné síly začaly útočit, a arménské ministerstvo zahraničí upozornilo, že ázerbájdžánská armáda bombarduje obce včetně karabašské metropole Stěpanakertu.

Foto: ČTK/AP

Na tomto snímku pořízeném ze záběrů zveřejněných arménským ministerstvem obrany v neděli 27. září 2020 ničí arménská armáda ázerbájdžánské tanky na kontaktní linii samozvané Ázerbájdžánské republiky Náhorní Karabach.

Podle ázerbájdžánského ministerstva obrany začaly arménské ozbrojené síly kolem 6:00 místního času ostřelovat pozice ázerbájdžánské armády podél celé linie sporného území i obce, které se se nacházejí v blízkosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem rosteVideo: Reuters

Mezi Arménií a Ázerbájdžánem opět propukly boje, klid vydržel den

Evropa

Arménská armáda uvedla, že sestřelila dva ázerbájdžánské vrtulníky, několik bezpilotních letounů a zlikvidovala další ázerbájdžánskou vojenskou techniku. Ázerbájdžánská strana však tyto informace popřela. Baku také odmítá informace, že by útočilo na civilní cíle.

Turecko chce pomoci Ázerbájdžánu proti Arménii

Turecké ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že Turecko odsuzuje arménské aktivity, stojí za Ázerbájdžánem a je mu ochotné poskytnout pomoc. „Nabídneme Ázerbájdžánu pomoc v takové formě, jakou bude sám chtít,” sdělilo podle TASS ministerstvo.

V pohraničním střetu s Arménií zahynul ázerbájdžánský generál

Evropa

Mezi Arménií a Ázerbájdžánem panuje dlouhodobý spor o Náhorní Karabach - enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně etnicky arménským obyvatelstvem. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 a Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si vyžádala podle odhadů na 30 000 mrtvých a statisíce uprchlíků.

Výše: propagandistické video z ázerbajdžánské televize, níže: záběry škod v hlavním městě Náhorního Karabachu Stěpanakertu z arménské televize

V současné době se enkláva a přilehlý Lačinský koridor nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie, zatímco Ázerbájdžán považuje území za okupované.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám