Hlavní obsah

Trussová už se rozhodla: Macron je přítel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská premiérka Liz Trussová ve čtvrtek na prvním summitu Evropského politického společenství (EPC) v Praze označila francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za přítele Británie.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiér Lizz Trussová s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na pražském summitu

Článek

Ještě při nedávné kampani, v níž usilovala o funkce šéfky britských konzervativců a premiérky, přitom Trussová veřejně zapochybovala, zda je Macron přítel, či nepřítel. Novináře ve čtvrtek na Pražském hradě ujistila, že s francouzským prezidentem velmi těsně spolupracuje.

Trussová v srpnu na setkání s příznivci v Norfolku na otázku, zda je Macron přítel, či nepřítel, odpověděla, že „porota ještě nerozhodla“. Šéf Elysejského paláce na to pak reagoval slovy, že pokud Británie neví, zda je Francie jejím přítelem, může to znamenat vážné problémy. Řekl také, že Británie je přátelská země, „bez ohledu na své lídry, někdy navzdory svým lídrům“.

Komplikovaný vztah s Elysejským palácem měl ostatně i Boris Johnson, předchůdce Trussové v čele vlády v Londýně.

Je Francie přítel, nebo nepřítel? Kandidátka na britskou premiérku neví

Zahraniční

Britská politička na rozsáhlém summitu v novém formátu, který inicioval právě Macron, volila smířlivá slova. „Je to přítel,“ odvětila Trussová podle agentury Reuters na novinářský dotaz, zda se už tedy ohledně Macrona rozhodla.

Historicky komplikované vztahy mezi Británií a Francií jsou ještě napjatější od odchodu Británie z EU na počátku roku 2020. Neprospěly jim ani spory o kontrolu hranic a příliv migrantů přes Lamanšský průliv z Calais do jižní Anglie.

„Nesmírně úzce s prezidentem Macronem a francouzskou vládou spolupracuji a hovoříme o tom, jak mohou Británie a Francie spolupracovat těsněji na stavbě dalších jaderných elektráren a zajistit, aby obě země byly v budoucnu energeticky zabezpečené,“ řekla Trussová. „Oba máme jasno v tom, že nepřítelem je Vladimir Putin,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám