Hlavní obsah

Trojice muslimů zbavena obvinění z podílu na krvavých útocích v Londýně

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Soud v Londýně v úterý zbavil trojici muslimů obvinění z podílu na teroristických útocích na městskou veřejnou dopravu 7. července 2005. Při útocích tehdy zemřelo 52 lidí a Waheed Ali, Mohammed Shakil a Sadeer Saleem byli jedinými, kdo byli v souvislosti s nimi souzeni. Soud ale zároveň první dva jmenované uznal vinnými ze záměru podstoupit výcvik v táboře extremistů v Pákistánu.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Mohammed Shakil, Sadeer Saleem a Waheed Ali u soudu

Článek

O výši trestů pro Aliho a Shakila rozhodne soud ve středu.

Trojice z Leedsu přiznala, že znala čtyři sebevrahy, kteří před čtyřmi lety způsobili krveprolití ve třech soupravách londýnského metra a v autobuse na Tavistock Square, odmítli ale, že by pomáhali útoky připravovat. Muži ve věku 25 až 32 let stanuli poprvé před soudem loni, ale porota se tehdy neshodla na verdiktu.

Žalobci u soudu tvrdili, že trojice sympatizovala s násilnickou ideologií svaté války a pomáhala s přípravou útoků průzkumem terénu při společném výjezdu do Londýna v prosinci 2004. S dvojicí útočníků tehdy navštívili i místa, kde později skupina vedená Muhammadem Sidiquem Khanem udeřila.

Podle obhajoby se ale obžaloba zakládala jen na okolnostech a nepřímých důkazech. Obvinění se hájili, že výlet organizoval Waheed Ali, který se loučil s přáteli a sestrou před cestou do výcvikového tábora v Pákistánu. Tam se společně se Shakilem měl přidat ke Khanovi a Shehzadovi Tanweerovi, dvěma budoucím útočníkům.

Policejní vyšetřování útoků v číslech:
90 000 prozkoumaných telefonátů
4700 prošetřených telefonních čísel
13 000 zkoumaných vzorků
7000 vzorků rozebíraných v laboratoři
18 450 učiněných výpovědí
19 400 vytvořených dokumentů
Zdroj: BBC

Reklama

Výběr článků

Načítám