Hlavní obsah

Tři nemocní budou v reality show bojovat o ledvinu

Novinky, aš, The Australian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Šokující televizní klání připravila nizozemská společnost Endemol, jež kdysi přišla s reality show Velký bratr. V pátek uvede v Nizozemsku soutěž The Big Donor (Velký dárce), kde bude trojice nemocných lidí soupeřit o ledvinu, kterou se rozhodla věnovat 37letá Lisa trpící rakovinou.

Článek

Podle sdělení televize se dárkyni nelíbilo, že je ledvina věnována anonymně a chtěla vytvořit vazbu s dárcem a ukázat, že její nevyhnutelná smrt může zachránit někomu jinému život.

Výběr je na televizních divácích. Těm budou promítnuty krátké profily tří účastníků, ve kterých budou hovořit i jejich blízcí. Jejich identita zůstává utajena, ví se pouze, že jde o Holanďany ve věku mezi 18 a 40 lety.

Etická stránka soutěže vyvolala bouřlivé diskuse

Show vyvolala velkou diskusi ve společnosti a projednával ji i parlament. Poslanci chtěli aby soukromá stanice BNN od pořadu ustoupila. Mluvčí konzervativní strany CDA Joop Atsma řekl: "BNN nemůže řešit otázku dárcovství orgánů v takovéto show."

Podle politiků je soutěž neetická a televize se snaží přes nemoc zvýšit svou sledovanost. BNN se brání tím, že chce poukázat na neúměrně dlouhé čekací doby na orgány. Jeden z nizozemských bavičů před pěti lety zemřel, protože se ledviny nedočkal. Podle šéfa BBN Laurense Drillicha mají účastníci větší naději: "Účastníci soutěže mají 33procentní šanci. To je mnohem větší šance, než kdyby byli na seznamu čekatelů."

BNN je známá svými provokativními pořady. Uváděla například soutěž v hubnutí "Pomoc, můj pes je stejně tlustý jako já" nebo program zaměřený na výuku sexu "Takhle ho zašroubuj" popřípadě muže, který si vzal LSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám