Hlavní obsah

Třetí Ficova vláda získala důvěru parlamentu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Koaliční vláda premiéra Roberta Fica získala v úterý večer důvěru parlamentu. Programové prohlášení vlády podpořilo 79 poslanců, 61 bylo proti a dva se zdrželi.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico se hlasování o důvěře vládě nezúčastnil kvůli operaci srdce.

Článek

Robert Fico tak oficiálně stanul v čele už své třetí vlády. Po březnových volbách vytvořily vládní koalici strany Směr-sociální demokracie, Slovenská národní strana (SNS), Most-Híd a Síť. Nová vládní koalice disponuje ve 150členném parlamentu stabilní většinou 81 křesel.

Do parlamentní rozpravy se zapojilo 67 poslanců. Jednání o důvěře vládě se předseda vlády nezúčastnil, protože v pátek absolvoval operaci srdce. [celá zpráva]

Hlasování se nezúčastnil ani předseda parlamentu Andrej Danko (SNS), protože se v pondělí podrobil operaci žaludku. Fica zastupoval vicepremiér Peter Pellegrini (Směr) a Danka místopředseda parlamentu Béla Bugár (Most-híd).

Po hlasování o důvěře vystoupil v parlamentu prezident Andrej Kiska. Před projevem hlavy státu jednací sál opustili poslanci Lidové strany Naše Slovensko (LSNS). Tímto způsobem demonstrovali svou nelibost s tím, že Kiska po březnových volbách přijal představitele všech parlamentních stran kromě LSNS.

Prezident v projevu varoval před nárůstem extremismu a radikalismu. Ocenil, že proces ustanovení nové vlády se uskutečnil demokraticky, v souladu s ústavou a v relativně krátkém čase. „Občané Slovenské republiky očekávají, že vláda i parlament začnou řádně pracovat a konat. Plnit očekávání lidí ve prospěch lepšího Slovenska,“ řekl Kiska.

Nová vládní koalice musí podle hlavy státu přesvědčit občany o tom, že rozumí vzkazu, který voliči politikům dali v parlamentních volbách. „Lidí trápí nárůst nevraživosti, agresivity a polarizace. Porozumět těmto jevům neznamená, je napodobovat. Pokud dopustíme, aby slušnost působila jako slabost, ztratíme základ soudržnosti jako společnost, jako demokracie a jako stát,“ zdůraznil. Prezident upozornil, že mezi občany roste nedůvěra v politiku, politiky a v podstatu fungování demokratického politického systému.

Z programového prohlášení vlády SR:
Kontinuita proevropské a proatlantické politiky
Snížení daně ze zisku firem ze současných 22 na 21 procent
Zmírnění regionálních rozdílů
Boj proti korupci
Podpora školství a zdravotnictví
Vytvoření 100 tisíc nových pracovních míst a snížení míry nezaměstnanosti pod 10 procent
Schválení účinnějšího zákonu proti tzv. schránkovým firmám, které mají oficiální sídlo, ale ve skutečnosti je nelze dohledat
Dokončení dálnice mezi Bratislavou a Košicemi.

Reklama

Související články

Slovenský premiér podstoupil operaci srdce

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil v pátek ráno operaci v kardiologickém centru. Zákrok byl podle informací lékařů standardní a stav jednapadesátiletého...

Výběr článků

Načítám