Hlavní obsah

Ruska dostala 27 let v trestanecké kolonii za atentát na propagandistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruska Darja Trepovová byla ve čtvrtek odsouzena na 27 let za atentát v petrohradské kavárně, při němž zemřel ruský vojenský korespondent a proválečný propagandista Maksim Fomin známý jako Vladlen Tatarskij. Uvedla to agentura Interfax.

Darja Trepovová u soudu 22. ledna a archivní záběry výbuchu a Vladlena TatarskéhoVideo: Reuters

 
Článek

„Trest (…) za všechny zločiny činí 27 let odnětí svobody v kolonii obecného režimu. Dále pak pokuta 600 000 rublů,“ řekl předsedající soudu Timur Židkov. Uznána vinnou byla za teroristický čin, nedovolené obchodování s výbušnými zařízeními a použití padělaného dokumentu za účelem zakrytí jiného trestného činu.

Spolu s ní byl na jeden rok a devět měsíců odsouzen Dmitrij Kasincev, který Trepovovou ukrýval.

Trepovová donesla loni 2. dubna do kavárny v Petrohradě sošku, ve které bylo ukryto výbušné zařízení. Při jeho explozi zahynul Fomin a bylo zraněno 52 lidí v kavárně, kteří přišli na diskusi s Fominem.

Výbuch v kavárně v Petrohradu zabil ruského válečného blogera Tatarského

Zahraniční

Podle vyšetřovatelů vedly stopy na Ukrajinu

Podle ruského Vyšetřovacího výboru byl teroristický čin připravován na Ukrajině od října 2022. Měli ho chystat novinář Roman Popkov a Juraj Denysov spolu s dalšími lidmi. Popkov už v březnu 2022 kontaktoval na sociální síti Trepovovou. Ta pak dostala instrukce od Popkova a další osoby, jejíž identitu se nepodařilo zjistit.

Trepovová si získala Fominovu důvěru, když se účastnila několika jeho diskusí jako studentka akademie výtvarného umění Anastasia. Proto mohla bez problémů donést na akci v Petrohradě sádrovou bustu Tatarského, ve které byla výbušnina se silou rovnající se nejméně 400 g trinitrotoluenu.

Mladou ženu zadrženou kvůli atentátu na ruského blogera obvinili z terorismu

Zahraniční

Trepovová popírala, že by věděla o výbušnině v soše. Přiznala jen použití padělaného řidičského průkazu, který jí umožnil vydávat se za studentku akademie výtvarného umění. Podle vyšetřovatelů to však věděla. Měla to potvrzovat její korespondence a stopy výbušnin v bytě, který si pronajala.

Trepovová pak 2. dubna na pokyn organizátora atentátu sňala ze spodní části busty kovovou destičku, čímž aktivovala rozbušku. Nálož pak měli na dálku odpálit komplicové. Interfax ale neuvedl, kdo to měl být.

Z Ruska se ale mělo údajně podařit utéci Denysovovi, který měl dívce sošku předat. Nutnost před odpálením odstranit kovovou destičku na spodku sošky ovšem nedává smysl, byla-li odpálena na dálku.

Po explozi se Trepovová ukrývala v bytě Kasinceva. Ten ve svém případě žádal o překvalifikování na neoznámení trestného činu.

Rusko obvinilo z terorismu Ukrajince. Měl se podílet na smrti blogera Tatarského

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám