Hlavní obsah

Topolánek obhajoval svá slova o cestě USA do pekla

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Odstupují český premiér Mirek Topolánek v rozhovoru v pondělním listu The Times obhajuje svůj kontroverzní výrok, že ekonomická pomoc amerického prezidenta Baracka Obamy je cestou do pekla. Podle něj podobné masivní finanční injekce nebudou v Evropě fungovat.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Topolánek hovoří ve Štrasburku o cestě do pekla

Článek

V listu The Times Topolánek své vyjádření premiér v demisi obhajuje s tím, že jde o legitimní varování“ před nebezpečím obrovských nárůstů deficitů veřejných rozpočtů a že podpory bankám a průmyslu by se mohly stát permanentními.

Topolánkovo vyjádření je tiskovou agneturou AFP vnímáno jako další rána summitu G20, který se uskuteční tento víkend v Londýně. Vzrůstají obavy, že se na něm nepodaří dosáhnout dohody o koordinaci fiskálních opatření v boji se světovou finanční krizí.

Mezi Evropu s USA jsou velké rozdíly

Topolánek v rozhovoru zdůraznil význam vazeb Prahy a Washingtonu, ale uvedl, že EU a USA jsou velmi odlišné a že potřebují jiné přístupy k řešení krize.

„Bohatství evropských států působí jako ´automatický stabilizátor´, který udržuje útraty spotřebitelů i v propadu. To znamená, že Evropa nepotřebuje tak velké finanční stimuly ve srovnání s USA, kde nemají takový systém sociální podpory.“ 

Podle Topolánka si „Evropa ani nemůže vybrat uplatnění finanční stimulů  tam širokém měřítku“.

Světlo naděje na konci tunelu

Ocenil ale, že americký prezident Barack Obama odsoudil protekcionismus. V rozhovoru se už nezmiňoval, zda ho skutečně v termínu cesta do pekla mohla inspirovat píseň Highway To Hell od australské skupiny AC/DC, který navštívil, jak o víkendu naznačil v Lidových novinách, což komentovaly všechny světové weby a zejména jejich bloggeři.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek ohrožuje konsensus na summitu G20

Světový tisk ve čtvrtek reaguje na vystoupení českého premiéra Miroslava Topolánka v Evropském parlamentu ve Štrasburku, kde americký způsob řešení hospodářské...

Výběr článků

Načítám