Hlavní obsah

To nelze ignorovat. Šéf polské diplomacie se připojil k bojkotu zasedání OBSE kvůli Lavrovovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský ministr zahraničí Szymon Szynkowski vel Sęk nepřijede na zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které se ve čtvrtek a v pátek uskuteční v severomakedonském Skopje. Za důvod bojkotu uvedl, stejně jako před ním zástupci Ukrajiny a trojice pobaltských zemí, přítomnost šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova. Informoval o web wiadomosci.dziennik.pl.

Foto: Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

V čele rotujícího předsednictví OBSE nyní stojí Severní Makedonie. Jednání ve Skopje se podle webu na rozdíl od toho minulého z prosince 2022 v Polsku zúčastní ruský ministr zahraničí Lavrov. Severní Makedonie jeho účast nezamítla a sousední Bulharsko udělilo jeho letadlu povolení k přeletu.

Své rozhodnutí vysvětlil Szynkowski vel Sęk tím, že Rusko je agresorský stát odpovědný za válečné zločiny, a kritizoval, že se ruský šéf diplomacie může účastnit schůzky organizace zaměřené na budování míru a bezpečnosti. Podle něj se jednání nezúčastní nikdo z polského ministerstva zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničí Szymon Szynkowski vel Sęk

Szynkowski vel Sęk, který je ve funkci polského ministra zahraničí od pondělka, připomněl, že podobný postoj zaujaly i pobaltské státy. „Sdílíme tento postoj; domníváme se, že přítomnost ruského ministra zahraničí u stolu organizace, která má budovat mír a bezpečnost v Evropě, nelze ignorovat,“ dodal.

Rusko ochromuje OBSE a další mezinárodní organizace, řekl diplomat

Válka na Ukrajině

Lipavský pojede

Bojkot zasedání oznámila v úterý jako první Ukrajina. Kyjev je přesvědčen, že Rusko, které loni v únoru vojensky napadlo Ukrajinu, systematicky podkopává fungování organizace tím, že zneužívá pravidlo konsensu a blokuje rozhodování o klíčových tématech. Estonsko, Lotyšsko a Litva následně uvedly, že jednání se nezúčastní ani jejich ministři, protože podle nich hrozí, že Lavrovova přítomnost bude legitimizovat ruskou agresi.

Šéf české diplomacie Jan Lipavský novinářům tento týden řekl, že se do Skopje chystá odcestovat. Nechce se však zúčastnit ničeho, co by mohlo dát legitimitu ruské válce proti Ukrajině.

OBSE je 48 let

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vznikla v roce 1975 v době vrcholící studené války. Měla tehdy za úkol podporovat dialog mezi Západem a Východem.

V současnosti má 57 členských států včetně Ruska.

Cílem organizace je posílení evropské bezpečnosti, upevnění lidských práv, demokracie a zásad právního státu.

V čele rotujícího předsednictví nyní stojí Severní Makedonie.

Bulhaři umožní Lavrovovi přelet na konferenci OBSE

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám