Hlavní obsah

Thatcherová se bála sjednoceného Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská premiérka Margaret Thatcherová měla po pádu Berlínské zdi v roce 1989 obavy ze sjednoceného Německa a s ministry a poradci řešila otázku, jestli by nový hegemon na evropském kontinentu nemohl jako už jednou usilovat o ovládnutí Evropy silou. Odpor Thatcherové vůči sjednocení popsali historici už dříve, nyní ho potvrdily další dokumenty, které uvolnila britská vláda.

Předsedkyně britské vlády Margaret Thatcherová s německým kancléřem Helmutem Kohlem

Článek

Pád komunismu sice představoval vítězství Západu, přesto sjednocení Německa, které bylo rozdělené od druhé světové války, vyvolávalo v Londýně obavy.

Historici už dříve popsali silný odpor „železné lady”, která se údajně často chovala k německému kancléři Helmutovi Kohlovi nezdvořile a bez servítků mu předhazovala nacistickou minulost.

Odtajněné vládní dokumenty nyní ukázaly, jak muselo Thatcherovou usměrňovat okolí.

Její dlouholetý poradce pro zahraniční politiku Charles Powell ji musel například v říjnu 1990 nabádat, aby při společném veřejném vystoupení se západoněmeckým velvyslancem použila slova jako „přítel, spojenec a partner“, jinak hrozí, že její „vystoupení vyzní negativně, což by popřelo samotný význam společného focení se”.

Proti oslavám sjednocení

Powell se už předtím na příkaz Thatcherové zasadil o zrušení Kohlem plánované oslavy sjednocení. S vědomím toho, že se akce neuskuteční, pokud nedorazí americký prezident George Bush, volal do Bílého domu.

„Paní premiérka chtěla, aby prezident věděl, že 3. říjen by pro ni byl obtížný a vůbec by jí nevadilo, kdyby prezident shledal, že se nemůže zúčastnit. Dodal jsem, že premiérka si myslí, že by v každém případě bylo vhodnější, kdyby se oslav účastnili ministři zahraničí,“ píše se ve zveřejněných Powellových poznámkách, které dále odhalují, že se britská vláda vážně zabývala otázkou, kdo jsou Němci a jak se bude jejich opět sjednocená země chovat.

Spojenci včetně Británie nakonec sjednocené Německo uznali. Kohl se pro to snažil udělat, co mohl. V Downing Street dokonce sliboval, že bude britskou předsedkyni vlády osobně předem informovat o svých plánech. „Dokonce předá informace o věcech, o kterých by nevěděl ani jeho kabinet,“ poznamenal si Powell.

Reklama

Související články

Účet za sjednocení Německa? Dva bilióny eur

Němci vyčíslili účet za sjednocení obou německých států. Dosud vyšlo na dva bilióny eur, uvádí analýza odborníka na bývalou Německou demokratickou republiku...

Německo srůstá. Zvolna, už 25 let

„Teď sroste to, co k sobě patří,“ těšil se po pádu berlínské zdi v listopadu 1989 Willy Brandt, nejoblíbenější a nejrespektovanější západoněmecký exkancléř. On...

Výběr článků

Načítám