Hlavní obsah

Těžko přinutit Rusko ke kapitulaci, je nutné jednání, řekl Zeman v debatě s Ficem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úplné ovládnutí Ukrajiny Ruskem by posílilo imperiální ambice Moskvy, uvedl ve čtvrtek bývalý český prezident Miloš Zeman ve slovenské televizi TA3, kde přes telemost debatoval se slovenským premiérem Robertem Ficem. Zeman se vyslovil pro zahájení mírových jednání pomocí prostředníka.

Miloš Zeman v rozhovoru pro televizi TA3Video: TA3

 
Článek

Zeman v souvislosti s válkou na Ukrajině konstatoval, že každý konflikt končí buď mírem, nebo kapitulací.

„K míru je zapotřebí nějakého prostředníka, kterých se nabízí celá řada. V poslední době je to papež František, předtím to byla Čínská lidová republika. Zkusme neuvažovat jen v kategoriích války. Je těžké očekávat, že by se podařilo přinutit ke kapitulaci Rusko, proto je nutné jednání. Chřestit zbraněmi dokáže každý idiot,“ řekl Zeman.

„Pokud by Rusko zcela ovládlo Ukrajinu, posílilo by to imperiální ambice současného vedení Ruské federace, a to by mohlo mlsně pohlédnout tu na baltské země, tu například na Moldávii nebo na některé další státy,“ dodal bývalý český prezident.

Za své výroky o anexi Krymu se omlouvat nebudu, vzkázal Zeman

Domácí

V reakci na českou iniciativu nakoupit v zemích mimo Evropskou unii munici pro Ukrajinu Zeman řekl, že tato země trpí nedostatkem munice a že „nikdo z nás by si nepřál, aby tato statečná země v konfliktu padla“.

Fico zopakoval své přání okamžitě zastavit palbu na Ukrajině a předložit mírový plán EU. Opětovně tvrdil, že současná strategie západních zemí ohledně Ukrajiny nefunguje.

Zhruba tři čtvrtě hodiny dlouhá debata (celou ji můžete zhlédnout zde) se týkala i řady dalších témat. V souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě Zeman zopakoval, že Evropě stále hrozí islámský terorismus. Fico se pozastavil nad tím, že Evropská unie najde peníze na Ukrajinu, ale nenajde peníze na zastavení nelegální migrace.

Zeman: Můj největší neúspěch byl, že jsem se totálně zmýlil v Putinovi

Domácí

Došlo i na téma neshod ve Visegrádské čtyřce a na česko-slovenské vztahy po zrušení společného zasedání české a slovenské vlády ze strany kabinetu premiéra Petra Fialy. Zeman vyzdvihl spolupráci V4 a zkritizoval ty, kteří kvůli neshodám pochybují o jejím smyslu.

„Tito lidé uvažují totalitním způsobem - pokud někdo se mnou nesouhlasí, je to můj nepřítel,“ komentoval to Zeman.

„Žádné vztahy neochladly. Český a slovenský národ nedovolí, aby vztahy ochladly jen proto, že je tu možná na druhé straně politik, který nemá zájem spolupracovat,“ řekl Fico.

K slovenským prezidentským volbám, v nichž se v sobotu ve druhém kole o vítězství utkají diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se Zeman vyjádřil, když na dálku zdravil Fica. „Tímto způsobem mohu na dálku pozdravit svého přítele Roberta Fica a zprostředkovaně i Petra Pellegriniho, o jehož politickém osudu se právě teď u vás na Slovensku jedná. Držím všechny čtyři palce,“ poznamenal.

Po hospitalizaci není „v úplné formě“

Zeman se debaty zúčastnil pouhý den po propuštění z nemocnice. Zmínil to i na otázku moderátora, jak se cítí. „Bylo by směšné, kdybych den po propuštění z nemocnice předstíral, že jsem v úplné formě. Franklin Delano Roosevelt prožil nejúspěšnější politické roky svého života na invalidním vozíku, na kterém jsem, mimochodem, i já,“ vzpomněl Zeman někdejšího amerického prezidenta.

Fico vyjádřil lítost, že Zeman se kvůli zdravotnímu stavu nemůže zúčastnit oslav 79. výročí osvobození Bratislavy. Zdůraznil, že hlavní město Slovenska a tehdejší Československo osvobodila Rudá armáda.

„Jsem proti překrucování dějin. Jsou tu pokusy zmenšovat úlohu Rudé armády při osvobozování tehdejšího Československa,“ dodal Fico.

Jedním z témat byla i Evropská unie - prvního května si obě země budou připomínat vstup do tohoto společenství. „Evropská unie je momentálně ovládána dobře placenými úředníky, kteří propadli novému náboženství, které se jmenuje Green Deal. Pokud toto nezměníme, tak si zničíme naše zemědělství, zničíme si naši energetiku a ohrozíme český a slovenský automobilový průmysl, protože od roku 2035 mají být zakázány vozy se spalovacími motory,“ konstatoval Zeman.

Lékaři propustili Zemana z nemocnice

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám