Hlavní obsah

Lékaři propustili Zemana z nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Exprezident Miloš Zeman byl ve středu po třítýdenní hospitalizaci v motolské nemocnici propuštěn do domácí péče. Uvedla to motolská nemocnice, ve které zůstával po složité operaci nedokrvené nohy a rehabilitoval. Teď by měl minimálně tři dny zůstat doma a plánovanou cestu na Slovensko by měl na doporučení lékařů odložit.

Živě: Briefing FN Motol k hospitalizaci exprezidenta Miloše ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

„Pan exprezident před několika momenty opustil nemocnici a byl předán do domácího léčení,“ potvrdil na odpoledním brífinku ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Zemanův stav lékaři hodnotili před velikonočními svátky jako stabilizovaný a postupně se zlepšující. Aktuální nálezy jsou podle lékařů příznivé, exprezident je schopen chůze v chodítku „se zlepšující se kondicí“.

„Měl by teď zůstat aspoň tři dny v domácím léčení,“ řekl přednosta kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství Pavel Kolář. Za exprezidentem se plánuje zastavit, aby jeho stav zkontroloval.

Na Slovensko nepojede

Devítičlenné konzilium lékařů se na propuštění Zemana z nemocnice jednomyslně shodlo. Zároveň mu bylo doporučeno, aby zatím nikam necestoval, tedy ani na Slovensko před finálním hlasováním v tamních prezidentských volbách, jak upřesnil Kolář. „Pan prezident nepojede na Slovensko a domluvili jsme se, že bude mít zítra videokonferenci, před volbami nikam určitě nepojede,“ řekl Kolář.

Na Zemanovu domácí péči bude opět dohlížet tým lékařů a pečovatelů z kliniky Respimed, za nímž stojí Zemanův lékař a bývalý politik ODS Boris Šťastný, jak řekl v úterý Seznam Zprávám.

„Po propuštění pana prezidenta Miloše Zemana z nemocnice opět přebírá péči tým našich praktických lékařů za spolupráce sester domácí péče. Důraz bude kladen zejména na rehabilitaci,“ napsal Novinkám.

Ocenil práci lékařů z motolské nemocnice, kam bude exprezident docházet na pravidelné kontroly. Péči Zemanovi zajišťovali i po jeho hospitalizaci na podzim 2021.

Křehký pacient

Lékaři z motolské nemocnice, kteří mají Zemana od 14. března v péči, termín propuštění nechtěli minulý týden ještě odhadovat. I proto, že je devětasedmdesátiletý exprezident „křehkým pacientem“.

Hospitalizován byl kvůli kritickému nedokrvení nohy. Při zprůchodnění tepen mu objevili lékaři mnoho krevních sraženin, které odstranili. Kvůli otoku nohy ale museli končetinu na několika místech naříznout. Rány se podle lékařů hojí dobře. Postupně začal s pomocí chodítka a opory rehabilitovat a jeho „vitalita“ se podle nemocničních lékařů zlepšuje.

Ve středu lékaři vytáhli Zemanovi z nohy poslední stehy. Rehabilitace se teď podle Koláře zaměří na zlepšení zdravotní kondice, dosud šlo hlavně o zlepšení jistoty a stability při chůzi.

„Naším cílem je, aby se vrátil aspoň k možnosti chůze jako doposud. Neuropatií a stavem z minulosti je jeho mobilita omezena, což přispívá ke vzniku nálezu,“ uvedl fyzioterapeut Kolář.

„Zaměřujeme se na rehabilitaci s cílem vertikalizace a mobility, nadále s oporou chodítka,“ uvedla před velikonočním svátky mluvčí Motola Pavlína Danková.

Přednosta kliniky zobrazovacích metod Miloslav Roček, který je členem devítičlenného lékařského konzilia, uvedl, že se může trombóza u devětasedmdesátiletého Zemana opakovat a je nutné tomu přizpůsobit léčbu, aby se riziko snížilo.

Exprezident trpí neuropatií nohou, která se mimo jiné projevuje necitlivostí nohou. Léčí se také s cukrovkou. V minulosti byl opakovaně hospitalizován kvůli zdravotním obtížím.

Zemanova vitalita se zlepšuje

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám