Hlavní obsah

Těžké časy německé sociální demokracie, hlas by jí nedala ani pětina voličů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá sociální demokracie SPD v průzkumu volebních preferencí poprvé po 24 letech klesla pod pětinu - volilo by ji už jen 19 procent Němců. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Forsa pro magazín Stern a televizi RTL. Nejvyšší oblibu má nadále konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, pro kterou by hlasovalo 34 procent voličů.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Předseda SPD Sigmar Gabriel

Článek

Sociálním demokratům, kteří čelí dlouhodobější krizi, klesly za poslední týden preference o dva procentní body. Propad pod 20 procent strana zaznamenala poprvé od roku 1992. Popularitu však ztrácí dlouhodobě. V březnových zemských volbách ve třech spolkových zemích utrpěla debakl v Bádensku-Württembersku a v Sasku-Anhaltsku.

U sociálních demokratů se nyní spekuluje o tom, zda by strana jako kandidáta na kancléře v příštích volbách postavila svého nynějšího předsedu Sigmara Gabriela. Za nejlepšího kandidáta ho z řad sociálních demokratů považuje 21 procent voličů. Předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze by volilo 17 procent a pro hamburského starostu Olafa Scholze je 13 procent voličů.

Podpora ostatních stran se výrazně nemění. Pro Zelené by hlasovalo 14 procent a pro Alternativu pro Německo, která o bod posílila, 11 procent obyvatel spolkové republiky. Ukázalo se, že její propad pod devět procent na konci dubna byl jen krátkodobý a strana se zotavila. [celá zpráva]

Do Spolkového sněmu by se dostala ještě postkomunistická Levice s devíti procenty hlasů a Svobodná demokratická strana se sedmi procenty, ta ovšem jeden procentní bod ztratila.

Související témata:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lídr SPD Sigmar Gabriel bude vicekancléřem a ministrem hospodářství a energetiky

Průzkum provedený institutem Forsa se uskutečnil letos mezi 9. a 13. květnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám