Hlavní obsah

Tesla čelí v Kalifornii žalobě kvůli údajnému rasismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisko

Kalifornský úřad pro rovné pracovní příležitosti a ubytování (DFEH) oznámil, že ve středu večer zažaloval u soudu v Alamedě automobilku Tesla kvůli rozšířené rasové diskriminaci a pronásledování černošských zaměstnanců v hlavním závodu firmy ve Fremontu. Stížností od zaměstnanců prý byly stovky, uvedl list The Guardian.

Foto: Ben Margot, ČTK/AP

Továrna Tesly ve Fremontu

Článek

„Po přijetí stovek stížností od zaměstnanců DFEH našlo důkazy, že v továrně Tesly ve Fremontu jsou rasově segregovaná pracoviště, kde jsou černošští dělníci předmětem rasistických urážek a diskriminace při přidělování práce i v platech a vytváří se tam nepřátelské pracovní prostředí,“ uvedl v prohlášení ředitel DFEH Kevin Kish.

Tesla se proti žalobě ohradila, označila ji za zmatečnou. Stěžuje si, že i když kontroly ze strany DFEH trvaly tři roky, úřad nikdy neměl výhrady proti pracovním podmínkám v továrně. Tesla také namítá, že se žaloba týká událostí z let 2015 až 2019, a stěžuje si, že úřad odmítl poskytnout Tesle podrobnosti o případech a neuvedl, čím jsou podložené.

Koupě odpustku? Místo blokace Rogana dá Spotify 100 milionů dolarů na charitu

Internet a PC

Současně zdůrazňuje, že Tesla je jediným výrobcem automobilů v Kalifornii a nabízí nejlépe placená zaměstnání v automobilovém průmyslu pro 30 000 obyvatel Kalifornie.

Podle časopisu Forbes však DFEH Teslu informoval už 3. ledna, že ji bude žalovat, a Tesla na to upozornila i ve výroční zprávě pro investory.

Kauzy pod pokličkou

Automobilka už dříve čelila stížnostem a žalobám od bývalých zaměstnanců továrny ve Fremontu, kde pracuje 10 000 lidí. Většina se jich ale nedostala k soudu, protože zaměstnanci na plný úvazek musejí podepsat doložku, že spory na pracovišti se budou řešit při arbitráži za zavřenými dveřmi.

V USA loni odstranili nebo přejmenovali 73 konfederačních soch

Zahraniční

Navíc to není poprvé, co Tesla čelí obviněním z rasismu. Loni federální soud v San Francisku nařídil zaplatit bývalému zaměstnanci Tesly z Fremontu odškodné ve výši 137 milionů dolarů.

Owen Diaz obsluhoval v továrně ve Fremontu v letech 2015 až 2016 výtah. Čelil každodenním rasistickým urážkám včetně v angličtině velmi hrubého vulgarismu „negr”. Zaměstnanci továrny podle něj také čmárali na zdi rasistické obrázky a hákové kříže. Soudce v lednu uvedl, že odškodné může být ještě sníženo, ale nový proces vyloučil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám