Hlavní obsah

Teroristu přezdívaného Carlos čeká další soud

– Paříž

Ve Francii začíná v pondělí soudní proces s venezuelským teroristou Ilyichem (Iljičem) Ramírezem Sánchezem kvůli atentátu v centru Paříže v roce 1974. Sedmašedesátiletý muž, který je znám spíše pod přezdívkami Carlos či Šakal, si již ve Francii odpykává doživotní vězení za řadu vražd a útoků, které v zemi spáchal nebo zorganizoval.

Foto: Reuters

Terorista Carlos, známý jako Šakal, u soudu

Článek

Carlos bude nyní u soudu čelit obvinění z roku 2014, že v září 1974 hodil v pařížském nákupním centru do davu ruční granát, který zabil dva lidi a dalších 34 zranil. [celá zpráva]

Pokud bude shledán vinným, může dostat již třetí trest doživotního vězení, napsala agentura AP. K útoku z 15. září 1974 se o pět let později sám přihlásil v rozhovoru v alžírských novinách.

Kariéra teroristy

Carlos se stal jedním z nejhledanějších teroristů v roce 1975 po zorganizování únosu šedesátky lidí, včetně 11 ministrů, z vídeňského setkání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Cílem bylo získat za rukojmí prostor v médiích pro palestinské extremisty, což se podařilo.

Od té doby Carlos řídil akce sahající od západní Evropy přes Blízký východ až po Japonsko. Přičítá se mu účast na řadě teroristických útoků, například na únosu francouzského letadla do ugandského Entebbe v roce 1976. Údajně stál i za obsazením francouzské ambasády v Haagu v roce 1974.

V 70. a 80. letech se Carlos skrýval i v řadě tehdejších komunistických zemí, mimo jiné v Maďarsku, ve východním Německu a v Rumunsku, jehož tajná služba ho také využívala k likvidaci významných rumunských emigrantů. Mezi lety 1978 a 1986 přicestoval Carlos několikrát do Československa.

Dopadení a tresty

V srpnu 1994 byl zadržen v Súdánu při operaci. Ještě pod vlivem anestetik byl súdánskou policií předán Francii.

Francouzský soud pak na Štědrý den roku 1997 Carlose odsoudil k doživotnímu vězení za tři vraždy z roku 1975.

K druhému doživotnímu trestu odsoudil pařížský soud teroristu v prosinci 2011, a to za atentáty z let 1982 až 1983, které si ve Francii vyžádaly 11 mrtvých a 150 zraněných.  [celá zpráva]

Proti verdiktu se odvolal, ale v roce 2013 mu byl trest potvrzen. [celá zpráva]

Šakal si odpykává ještě jedno doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám