Hlavní obsah

Šakal dostal druhé doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pařížský soud ve čtvrtek odsoudil teroristu Carlose zvaného Šakal k druhému doživotnímu trestu za atentáty z let 1982 až 1983, které si ve Francii vyžádaly 11 mrtvých a 150 zraněných. Carlosovi obhájci rozsudek označili za skandální. Jeho advokátka a životní partnerka Isabelle Coutantová-Peyreová se proti verdiktu odvolá.

Foto: Reuters

Terorista Carlos známý jako Šakal u soudu

Článek

Soud dvaašedesátiletého Venezuelce Carlose (vlastním jménem Ilyich Ramírez Sánchez) uznal vinným ze čtyř vražedných útoků a odsoudil ho na doživotí s možností podat žádost o propuštění po 18 letech.

Carlos útočil v březnu 1982 na rychlík z Paříže do Toulouse, o měsíc později explodovala puma v Paříži. V prosinci 1983 podnikl Carlos pumový atentát v Marseille a později útok na vlak na lince z Marseille do Paříže. Motivem teroristických útoků z první poloviny 80. let byla podle francouzských státních zástupců snaha zajistit osvobození dvou členů Carlosovy skupiny, jeho milenky, Němky Magdaleny Koppové, a Švýcara Bruna Bregueta.

Spolu s Carlosem byli ve čtvrtek v nepřítomnosti souzeni tři jeho komplicové. Dva z nich, Palestinec Kamál Ajsáví a Němec Johannes Weinrich, byli odsouzeni rovněž na doživotí, Němka Christa Margot Fröhlichová byla osvobozena.

Carlos vystupoval jako revolucionář

Obhájci označili přelíčení za zpolitizované a vyčítali soudu, že při hledání důkazů čerpal z archivů bývalých komunistických zemí, kam Carlos často jezdil.

Carlos trval na své nevině. V pětihodinovém vystoupení nešetřil silnými slovy. "Jsem živoucí archiv, většina lidí mého formátu je po smrti," řekl a po třech hodinách dodal: "Omluvte mě, že mi to tak trvá, je to taková malá rekapitulace." Zvlášť pochvalně se v ní vyjádřil o Muammaru Kaddáfím. Na závěr své řeči citoval údajnou poslední vůli libyjského vůdce. "Budu pokračovat v boji," četl, načež ho přemohly emoce. "Tento muž vykonal víc než všichni revolucionáři," řekl a svůj emotivní projev ukončil slovy "Ať žije revoluce!"

Odsouzení k druhému doživotnímu trestu zmařilo Carlosův nárok na první žádost o podmínečné propuštění, se kterou by býval mohl počítat v příštím roce. První doživotní trest terorista dostal za trojnásobnou vraždu spáchanou v Paříži v roce 1975. Mezi jeho tehdejšími oběťmi byli dva policisté.

Venezuelský prezident Hugo Chávez už před procesem vyjádřil obavy, zda budou respektována práva jeho souzeného krajana. Obžalovaný podle něj není terorista, ale "revoluční bojovník".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám