Hlavní obsah

Teroristé v Istanbulu byli z Ruska a Střední Asie

– Istanbul • Aktualizováno

Teroristé, kteří v úterý na istanbulském letišti zavraždili nejméně 42 lidí, pocházeli z Ruska, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu, uvedla ve středu CNN s odvoláním na prohlášení tureckého představitele. Podle listu Hürriyet se už podařilo identifikovat jednoho z nich, má jít o ruského občana z Čečenska. Počet obětí útoku stoupl na 43.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery na istanbulském letišti zachytily údajné teroristyVideo: Reuters

 
Článek

Z Čečenska podle listu Hürriyet pocházel první identifikovaný terorista Osman Vadimov. Podrobnosti k němu ale nejsou k dispozici.

Vyšetřovatelé mají podezření na to, že útok spáchala ruskojazyčná teroristická skupina. Útočníci podle nejmenovaných zdrojů pocházeli ze Střední Asie  a z neklidného jihu Ruska, z Kavkazu, z Čečenska nebo Dagestánu.

Fotografie údajných útočníků přicházejících na letiště v Istanbulu.

Turecká policie v souvislosti s nejtragičtějším teroristickým útokem na letišti vůbec zadržela už 22 lidí, 13 v Istanbulu a devět v Izmiru. Podle sdělovacích prostředků jsou tři z nich cizinci. Devět podezřelých mělo být v kontaktu s Islámským státem v sousední Sýrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela 13 podezřelých v souvislosti s útokem na istanbulském letištiVideo: Reuters

V Uzbekistánu působí radikální Islámské hnutí Uzbekistánu, které spolupracovalo s Tálibánem a loni slíbilo věrnost Islámskému státu. Právě jeho bojovníci podnikli v roce 2014 útok na letiště v Karáčí, který si vyžádal 26 obětí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Agentura AFP uvedla, že atentátníkům v Istanbulu mohlo pomáhat až osm dalších osob.

Počet obětí stoupl 

Útoky si vyžádaly už 43 mrtvých a 239 zraněných. V nemocnicích jich zůstává 97, uvedl aktuální bilanci ministr vnitra Efkan Ala. Několik lidí je v kritickém stavu, na jednotkách intenzivní péče ještě ve středu zůstávaly čtyři desítky lidí.

Související téma:

Foto: koláž s použitím Reuters

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, jak však řekl ministr vnitra Efkan Ala, „všechny informace a důkazy” ukazují na Islámský stát. „Nic však není jisté,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám