Hlavní obsah

Atentátníci v Istanbulu byli dobře zkoordinovaní

Istanbul
Aktualizováno

Atentát na istanbulském letišti, při němž trojice útočníků zavraždila v úterý nejméně 42 lidí a více než 230 dalších zranila, byl pečlivě naplánován. Plyne to z vyjádření tureckého premiéra Binaliho Yildirima. Turecké úřady podezírají Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z letištní haly v Istanbulu bezprostředně po teroristickém útokuVideo: AP

 
Článek

Premiér Yildirim upozornil, že nejprve udeřil sebevrah na parkovišti před letištní budovou: „Jeden se odpálil venku a zbylí dva využili zmatku, který vznikl při předchozí přestřelce, pronikli dovnitř a vyhodili se do vzduchu.“

Letištní kamery zachytily jednoho z útočníků, jak krátce před útokem poklidně přichází k letištní hale.

Navzdory teplému počasí měl na sobě bundu, jinak ale nepůsobil nijak zvláštně. Stejně tak si nikdo nevšiml ničeho neobvyklého u jeho komplice.

Muži procházeli halou a stříleli lidi okolo. Posléze se odpálili.

Hrdina celník

Jednoho útočníka předčasně zastavil příslušník stráže Umut Sakaroğlu a zastřelil ho. Atentátník padl na zem, ale ještě stačil odpálit výbušniny na svém těle. Sakaroğlu nepřežil.

Foto: ČTK/AP

První útočník se odpálil před letištní halou.

Jeho kolegové ho oslavují jako hrdinu. Jsou přesvědčeni, že kdyby nebylo jeho duchapřítomnosti, atentátník by dál procházel letištní halou, střílel by a obětí by bylo ještě více. „Výbuch nastal velmi blízko místa, kde čekají lidé,“ řekl jeden z nich listu Hürriyet.

Útok trval přes půl hodiny a je nejvražednějším útokem na letiště. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz

Turecké úřady podezřívají Islámský stát, který se ale zatím k zodpovědnosti nepřihlásil. Podle tureckých médií policie v souvislosti s útokem zadržela 13 podezřelých. Tři z nich jsou cizinci.

Související téma:

Foto: koláž s použitím Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám