Hlavní obsah

V Istanbulu zahynul i tuniský lékař, jehož syn se přidal k IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Mezi 42 oběťmi úterního teroristického útoku na istanbulském Atatürkově letišti je i tuniský lékař. Do země přicestoval, protože se chtěl setkat se svým synem a přemluvit ho, aby se vrátil domů. Syn se nedávno přidal k organizaci Islámský stát, kterou turecké úřady považují za strůjce úterních útoků.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Následky útoků na Atatürkově letišti v Istanbulu

Článek

Smrt pediatra tuniské vojenské nemocnice generála Fathího Bajúda při atentátu potvrdilo už i tuniské ministerstvo obrany. Podle místních médií se do Turecka vydal, aby se sešel se svým synem a pokusil se ho přesvědčit, aby opustil organizaci Islámský stát.

Bajúdův syn se podle tuniských médií k islamistům přidal spolu se svou přítelkyní před několika měsíci poté, co oba přerušili v Tunisku studium medicíny. Podle zdroje agentury Reuters z tuniského ministerstva obrany mladého Bajúda zadrželi nedávno turečtí vojáci na jihu země u hranic se Sýrií.

Tunisko je jedinou zemí, které arabské jaro v roce 2011 přineslo demokracii. Tunisané tehdy povstali proti režimu autoritářského tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího.

Nezaměstnanost v severoafrické zemi však nadále zůstává vysoká; mezi mladými lidmi je až třicetiprocentní. Kvůli loňským teroristickým útokům na muzeum Bárdá v Tunisu a na letovisko Súsa navíc země zaznamenala značný odliv turistů. Na příjmech z cestovního ruchu je přitom závislá. K oběma atentátům se přihlásila organizace Islámský stát.

Související téma:

Foto: koláž s použitím Reuters

Tunisko je také jednou z hlavních "zásobáren" Islámského státu. Do bojů v Sýrii a Iráku ze země odešlo kolem 3500 převážně mladých lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám