Hlavní obsah

Terorista z Londýna chtěl už dávno krev, důvod si možná vzal s sebou do hrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Khalid Masood, který ve středu v centru Londýna zabil čtyři lidi a desítky dalších zranil, se v minulosti opakovaně dopouštěl násilí. Už před 17 lety se dostal do šarvátky, při níž jednomu muži držel u krku nůž a pořezal ho. Policie nyní potvrdila, že Masood vedl středeční útok sám, ale motiv jeho činu možná zůstane bez objasnění.

Foto: Toby Melville, Reuters

Kolemjdoucí pomáhají zraněné ženě na Westminsterském mostě v Londýně

Článek

„Stále se domníváme, že Masood jednal sám a nemáme žádné informace, které by naznačovaly, že jsou plánovány další útoky,“ řekl podle stanice BBC policejní zástupce Neil Basu. Současně uvedl, že Masood si možná vzal důvod svého šíleného činu s sebou do hrobu.

„Všichni musíme přijmout tu možnost, že nikdy nepochopíme, proč to udělal, že tato možnost umřela s ním. Jsme, nicméně, odhodláni zjistit, zda byl Masood samostatným aktérem inspirovaný teroristickou propagandou, nebo zda ho někdo jiný nepovzbuzoval, nepodporoval nebo přímo neřídil,“ dodal Basu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Následky najetí auta do lidí na Westminsterském mostě

Už v pátek se v britských médiích objevila zpráva, že terorista necelé tři minuty před útokem ještě s někým komunikoval prostřednictvím mobilní aplikace Whatsapp. Úřady to oficiálně nepotvrdily. [celá zpráva]

K útoku se přihlásil Islámský stát, i když ani tato spojitost s ním se zatím u Masooda, který před časem pobýval v Saúdské Arábii, oficiálně nepotvrdila. [celá zpráva]

Chci krev

Scotland Yard už v pátek potvrdil, že 52letý útočník měl pestrou kriminální minulost. V sobotu přinesl bulvární deník The Sun podrobnosti a napsal, že Masood měl léta násilnické sklony.

Už jeho první zaměstnavatel Lee Lawrence z východního Sussexu ho popsal jako někoho, kdo lačnil po krvi. Podle něj se Masood, který tehdy ještě nebyl konvertita k islámu a jmenoval se Adrian Elms, netajil touho po krvi.

Foto: Metropolitan Police/Handout , Reuters

Terorista z Londýna Khalid Masood

Lawrence vylíčil, že když Masood v roce 2000 při potyčce v hospodě pořezal ve tváři majitele podniku, obrátil se i proti němu a přiložil mu čepel na krk. „Měl nůž na mém krku a říkal: Chci krev, chci zkur.... krev, chci někoho zabít.“

„Koulel očima a byl úplně mimo,“ dodal Lawrence, který pak Masooda viděl už jen jednou poté, co se vrátil z vězení, kam ho soud za napadení poslal na dva roky. Masood kolem projížděl v autě a když ho uviděl, přejel si významně prstem po krku a naznačil podříznutí.

„Rád lidi strašil,“ poznamenal Lawrence a potvrdil to i 35letý Danny Smith, jemuž Masood před čtrnácti lety během potyčky v Eastbourne vrazil nůž od obličeje. „Projel mi nosem do úst a do jazyku. Upadl jsem a snažil jsem se vstát, ale on se mě snažil ještě čtyřikrát bodnout do zad,“ vylíčil Smith, jemuž se nakonec podařilo utéct. Masood byl nakonec obvinění z pokusu o vraždu zproštěn a odseděl si jen dalšího půl roku v souvislosti s nošením zbraně na veřejnosti, napsal deník Daily Mail.

Foto: Darren Staples, Reuters

Květiny připomínají oběti útoku před parlamentem v Londýně

Masoodovi sousedi tvrdí, že se radikalizoval během dvou let ve vězení. Jakmile se vrátil, opustil svoji partnerku a matku jejich dvou dcer. Později se oženil s muslimkou, ale o tři měsíce později už se rozváděl. Naposledy žil s 39letou ženou, kterou policie po útoku zadržela, ale po výslechu ji propustila.

Reklama

Související články

Kamera zachytila útok v Londýně

Středeční útok v Londýně, při kterém zahynuli čtyři lidé včetně útočníka, zachytila kamera snímající Westminsterský most. Na něm terorista, jehož identitu...

Semeništěm britského teroru je Birmingham

Birmingham je semeništěm britských islamistů. Podle tisícistránkové studie Společnosti Henryho Jacksona pocházelo odtud 39 z 269 lidí, které soudy v Británii...

Výběr článků

Načítám