Hlavní obsah

Téměř 73 tisíc Slováků chce volit poštou ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V zářijových předčasných parlamentních volbách chce volit poštou ze zahraničí téměř 73 tisíc Slováků. Ve čtvrtek to oznámil slovenský premiér Ľudovít Ódor. Ve středu vypršel termín pro registraci.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Zájem o volbu poštou ze zahraničí projevilo přesně 72 993 občanů Slovenska, což je dosud nejvíc v samostatné historii země. „Největší zájem byl z České republiky, kde chce tuto možnost využít 27 tisíc Slováků,“ uvedl Ódor.

Celkem projevili zájem zúčastnit se voleb Slováci žijící ve 131 zemích světa. Jsou mezi nimi například Zimbabwe, Francouzská Polynésie či Grónsko. „Děkuji Slovákům žijícím v zahraničí za to, že jejich zájem o Slovensko přetrvává a rozhodli se volit,“ dodal Ódor.

Poštou ze zahraničí mohou hlasovat nejen Slováci, kteří nemají ve vlasti trvalý pobyt, ale také voliči, kteří v době konání voleb nebudou na Slovensku. Obálka s jejich hlasovacím archem musí být na ministerstvo vnitra doručena do poledne 29. září. Do čtvrtka už odevzdaly svůj hlas tři tisíce Slováků žijících v zahraničí.

Parlamentní volby na Slovensku 2023 v kostce

Volby

O volbu poštou projevilo zájem téměř devět tisíc Slováků žijících ve Velké Británii a téměř sedm tisíc Slováků žijících v Německu. V první desítce se umístilo také Rakousko, Švýcarsko, Nizozemí, Spojené státy americké, Belgie, Irsko a Dánsko.

V roce 2020 projevilo zájem o volby poštou ze zahraničí přes 55 tisíc Slováků, ale reálně se voleb zúčastnilo téměř 49 tisíc Slováků.

Loni v září vystoupila strana Svoboda a Solidarita z vládní koalice a kabinet premiéra Eduarda Hegera se stal menšinovým. V prosinci 2022 vyslovil parlament vládě nedůvěru. Letos v květnu jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová úřednickou vládu v čele s Ódorem, která dovede Slovensko k předčasným volbám, které se uskuteční 30. září 2023.

Podpora Ficova Směru překročila 20 procent

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám