Hlavní obsah

Těhotnou kurdskou uprchlici v Německu zabila rodina, aby si uchránila čest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie pátrá po otci a bratrech Kurdky, kterou minulý pátek našli ubodanou v mělkém hrobě na zahradě domu ve městě Dessau, kde muslimská rodina žila. Podle publicisty Marka Krügera, jenž se s mladou ženou znal, se jedná o „vraždu ze cti”. Dvacetiletá Rokstana totiž byla těhotná a měla se z ní stát svobodná matka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladá žena, která s příbuznými uprchla před běsy války, se už přitom dříve stala obětí hromadného znásilnění ze strany syrských vojáků, uvedly servery Bild a Volksstimme.

„Očekávám smrt, ale jsem ještě tak mladá,“ stálo podle Krügera v její poslední zprávě odeslané přes aplikaci What´s up.

Zmíněný publicista se s mladou Kurdkou setkal před časem v rámci práce na své knize o uprchlících. Rokstana, která mu pomáhala s překlady, mu pověděla, co ve vesnici na severu Sýrie zažívala, než odtud musela s rodinou uprchnout, a svěřila se mu také se svými obavami o vlastní život. Lpěla totiž na ní hned dvojí poskvrna, kterou její matka těžce nesla.

V Sýrii ji znásilnili vojáci

Otec odjel do Německa ještě před válkou v roce 2009 kvůli léčbě rakoviny. Jeho rodina se rozhodla odejít až o tři roky později, rok poté, co v Sýrii vypukly nepokoje, které přerostly ve válku. Rokstana Krügerovi pověděla o tom, jak viděla své známé a kamarády umírat, i o tom, jak ji jednoho dne znásilnili tři vládní vojáci. Zachránil ji až bratranec, který ji vyplatil.

„Má rodina mě od té doby považuje za nečistou. Matka i bratři mi od té doby opakovali, že si zasloužím zemřít,“ svěřila se mladá žena německému publicistovi.

Svatby se nedočkala

Rodina postoj vůči ní nezměnila ani poté, co přišla přes Turecko do Německa. Rokstana se příbuzným vyhýbala a začala navštěvovat jeden dům s dalšími přistěhovalci ze Sýrie. Tam se posléze sblížila se 17letým Arabem a otěhotněla s ním. Jeho rodina ale sňatek odmítla a mladá Kurdka se definitivně ocitla v nemilosti příbuzných.

Minulý týden Krügera zalarmovala Rokstanina známá a řekla mu, že ji už několik dní neviděla. Publicista nakonec zavolal do domu její rodiny policii, Rokstanino tělo s mnohočetnými bodnými ranami leželo v mělkém hrobě na zahradě.

Podezření ihned padlo na otce a bratry, které se zatím nepodařilo najít.

Vražda ze cti má očistit rodinu nebo kmen od činu, který podle názoru ostatních pošpinil pověst skupiny. Praktikuje se v některých muslimských zemích, ačkoliv právo šaría tento koncept nezná a vraždu islám zakazuje. Podobným typem vraždy je krevní msta, kterou v podobě vendety praktikovali Italové ještě do poloviny 20. století.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám