Hlavní obsah

Ze Sýrie by mohly odejít další tři milióny lidí

Berlín
Aktualizováno

Z válečné Sýrie by mohly uprchnout další tři milióny lidí, varovalo Turecko Evropskou unii. V Evropském parlamentu to v úterý řekl předseda Evropské rady Donald Tusk, který o den dříve jednal s tureckým prezidentem Tayipem Recepem Erdoganem.

Foto: Sven Hoppe, ČTK/AP

Uprchlíci na nádraží v Mnichově. Snímek je z poloviny září.

Článek

Erdogan upozornil, že jeho země setrvá při „politice otevřevených dveří pro všechny potřebné bez rozdílu”, i když už teď je v Turecku téměř 2,5 miliónu běženců, z toho 2,2 miliónu Syřanů.

Podle Tuska není přijatelné, aby přes Turecko do EU proudily statisíce lidí a Ankara by se měla zapojit do snah o zastavení migrační vlny.

Tusk Erdoganovi řekl, že EU je ochotna jednat o všech tématech včetně nárazníkové zóny pro uprchlíky v Sýrii. Po zóně volá kromě Turecka Jordánsko. Naopak Rusko s jejím zřízením nesouhlasí.

Německo nebude Syřany vracet ani příští rok

Sýrie zůstane i příští rok na seznamu zemí, kde lidem hrozí nebezpečí, takže je tam Německo nebude vracet. Podle listu Die Welt se na tom dohodl ministr vnitra Thomas de Maiziére se svými kolegy z jednotlivých spolkových zemí. Politici nechtějí provádět repatriace, protože v Sýrii pokračuje občanská válka.

Podle německých azylových zákonů může spolkové ministerstvo vnitra rozhodnout o zastavení repatriací do některé země, pokud v ní hrozí uprchlíkům „konkrétní a vážné nebezpečí“.

Zastavení repatriací ale podle zákona neznamená automatické udělování azylu běžencům.

Podle Die Welt nevrací Německo uprchlíky do Sýrie už od roku 2012 a většina syrských žadatelů azyl v Německu získá.

Berlín vyvolal spory v Evropské unii pozastavením platnosti azylových pravidel, když rozhodl, že v případě Syřanů se ujme všech žádostí, i když by tyto lidi měly vyřizovat jiné země. Důsledkem byl nárůst přistěhovalecké vlny z Blízkého východu, v jejímž důsledku by podle nových odhadů mohlo za letošní rok do Německa přijít až 1,5 miliónu lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám