Hlavní obsah

Syřan zadržený v Maďarsku je muslimský fundamentalista

Právo, Novinky, ivi, aš
Budapešť

Devětatřicetiletý Syřan Ahmad H., který byl minulý týden zadržen policií po násilnostech na maďarsko-srbské hranici, je spojen s muslimským fundamentalistickým hnutím Tablíghi Džamaát, využívaným teroristy. Tuto informaci uveřejnila ve středu agentura MTI s odvoláním na maďarskou policii.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Maďarská policie pacifikuje jednoho z mužů, který se zapojil do pokusu proniknout přes hranici se Srbskem.

Článek

Ve chvíli, kdy policie Ahmada zadržela, Syřan měl u sebe devět cestovních pasů, platná schengenská víza a pracovní povolení vydané kyperskými úřady. Podle deníku Népszabadság byl organizátorem nepokojů, které se 16. září odehrály na hraničním přechodu Röszke.

Ahmed údajně na srbském území povzbuzoval militantní část migrantů k útoku na hraniční bránu. Tu se jim nakonec podařilo strhnout a migranti se pokusili dostat na maďarské území. Tamější policie nasadila slzný plyn a vodní dělo. Migranti útočili na policisty kameny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Syřan se po útoku vrátil na srbské území. Maďarská policie ho zadržela v sobotu při pokusu dostat se přes Maďarsko do Rakouska. Soud ve městě Szeged ho vzal do vazby.

Hnutí pochází z Indie

Hnutí Tablíghi Džamaát vzniklo na konci dvacátých let v Indii a postupně se rozšířilo do světa. Jeho současné centrum je v Pákistánu a jeho setkání se účastní statisíce příznivců. Obrací se k minulosti a snaží se vést muslimy, aby žili jako v dobách proroka. Má blízko saúdskoarabskému wahhábismu.

Hnutí samo není teroristické, ale nikdy neodsoudilo násilí a názorově stojí blízko radikálním násilným muslimským skupinám, jako je Džamáa Ilsamíja, Harakat al-Džihád al-Islámí nebo Harakat al-Mudžaheddín a Džaíš at-Muhhamad, které se podílely na teroristických útocích v Pákistánu, Indii a podporovaly radikály v Afghánistánu.

Lidé, kteří byli jeho učením ovlivněni, se přidali k islámským radikálům a spáchali teroristické činy, což byly případy australského táliba Davida Hooka, amerického táliba Johna Walkera Lindha, Josého Omera Padilly nebo neúspěšného atentátníka s náloží v botě Richarda Reida.

Reklama

Výběr článků

Načítám