Hlavní obsah

Švýcarsko už není neutrální, prohlásil ruský velvyslanec v Bernu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Evropská unie minulý týden schválila další balíček sankcí proti Rusku, ke kterým se ve středu přidalo také Švýcarsko. Tento krok podle velvyslance Moskvy v Bernu Sergeje Garmonina znamená, že Švýcarsko ztratilo svou pověst neutrálního státu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský velvyslanec ve Švýcarsku Sergej Garmonin

Článek

„S politováním konstatujeme narušení tradiční neutrality Švýcarska, která je zcela znehodnocena,“ řekl Garmonin v rozhovoru pro list Le Temps.

Odmítl také účast Moskvy na případném mírovém summitu, který by Bern hostil. O tomto kroku při svém nedávném vystoupení ve švýcarském parlamentu hovořil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, poznamenala agentura Reuters.

„Švýcarsko bohužel nadále nemůže vystupovat jako mediátor. EU vnímá Bern jako partnera v otázkách sankcí proti Rusku. Je zcela nepochopitelné, že by Švýcarsko mělo s ohledem na svůj postoj nabízet podobnou roli či jiné ‚dobré služby‘,“ konstatoval velvyslanec.

Garmonin dodal, že Moskva byla vstřícným postojem Švýcarska k sankcím Evropské unie překvapena. Bern přitom dlouhodobě odmítá, aby byly Švýcarskem vyrobené zbraně reexportovány na Ukrajinu, což Moskvě hraje do karet.

V polovině června sice odsouhlasil prodej vyřazených tanků Leopard Německu za účelem jejich následného přesunutí na Ukrajinu. Leopardy jsou ale tanky německé výroby.

Švýcarsko sleví z neutrality. Prodá vyřazené leopardy Německu, které je poskytne Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám