Hlavní obsah

Švýcarsko sleví z neutrality. Prodá vyřazené leopardy Německu, které je poskytne Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko zřejmě polevuje v odporu vůči poskytování svých zbraní Ukrajině, konkrétně tanků Leopard vyráběných v Německu. Rýsuje se totiž transakce, v jejímž rámci Švýcaři prodají severnímu sousedovi obrněnce nazpět a Spolková republika je pak pošle ukrajinské armádě.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Hlavně a věže tanků Leopard 2 (ilustrační foto)

Článek

Podle deníku Bild má Švýcarsko ve skladech 96 vyřazených leopardů, z nichž nyní hodlá nejméně 25 prodat nazpět severnímu sousedovi, který tanky opraví a dovybaví.

Politické strany si při dohadování tohoto transferu pořádně vjely do vlasů, nakonec jej ale ve středu poslanecká sněmovna schválila s podmínkou, že kupujícím bude opravdu a jedině Německo.

Souhlas musí vyjádřit ještě senát a konečné slovo bude mít vláda. Ta již avizovala, že transakci nebude bránit.

Foto: Profimedia.cz

Poslanci švýcarského parlamentu na zasedání v Bernu

Zpětný prodej švýcarských leopardů Německu přichází v situaci, kdy se ve čtvrtek odpoledne chystal k oběma komorám švýcarského parlamentu prostřednictvím videopřenosu promluvit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Chce požádat zákonodárce alpské konfederace o větší podporu v boji své země proti ruským invazním jednotkám.

Bojkot Zelenského

Do jaké míry padnou jeho slova na úrodnou půdu, ale nebylo zpočátku jasné.

Pravicově konzervativní Švýcarská lidová strana (SVP), která má ve sněmovně nejsilnější frakci, totiž oznámila, že většina jejích zástupců bude proslov bojkotovat s odůvodněním, že Zelenského projev je „vměšováním do švýcarské politiky“.

Asi čtvrtina parlamentních křesel by mohla zůstat prázdných.

„Musíme si dát pozor, abychom se postupně nestali účastníky tohoto konfliktu,“ varoval šéf poslanecké frakce SVP Thomas Aeschi v rozhovoru pro televizní stanici SRF. Jeho strana má přitom v sedmičlenné vládě dva zástupce.

Zatímco Zelení a sociální demokraté požadují větší podporu Ukrajiny, konzervativní zákonodárci jsou proti a odvolávají se na dvousetletou neutralitu Švýcarska, která zemi pomohla zůstat stranou válečných konfliktů.

Švýcarský parlament odmítl nepřímý vývoz zbraní na Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám