Hlavní obsah

Švýcaři odsouhlasili uhlíkovou neutralitu, alpské ledovce to ale nespasí

Novinky, Vít Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcaři v referendu napodruhé schválili zákon o dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050, přinese to mj. ústup od importu fosilních paliv. Vědecké studie ale ukazují, že zániku mnohých alpských ledovců ani to zřejmě nezabrání.

Foto: Profimedia.cz

Rhonský ledovec ve Švýcarských Alpách: vlevo na fotografii z července 2015, vpravo z července 2022

Článek

Napodruhé ano. Tak lze číst výsledek nedělního referenda, v němž Švýcaři většinovými 59,1 procenta odsouhlasili návrh zákona o dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Detailní výsledky přinesl deník Neue Zürcher Zeitung.

Výsledek znamená, že alpská země bude muset výrazně omezit dovoz fosilních paliv ze zahraničí, na kterém je výroba energie ve Švýcarsku závislá asi ze tří čtvrtin. Nahradit je mají obnovitelné zdroje z větru a slunce a také nárůst výroby energie v hydroelektrárnách.

V kampani před referendem podpořily klimatický zákon všechny velké politické strany s výjimkou Švýcarské lidové strany (SVP), která argumentovala, že takový posun může přinést výrazné zdražení energií.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Glaciolog ETH (Švýcarský federální institut technologie) Matthias Huss kontroluje tloušťku ledovce Rhone poblíž Goms ve Švýcarsku

Konec jedné švýcarské pohádky. Všichni obyvatelé museli opustit malebnou horskou vesničku, možná navždy

Evropa

Na rozdíl od podobného referenda v červnu 2021, které voliči odmítli, tentokrát apel na peněženky nezabral.

Švýcarská vláda se zavázala vyčlenit v následujících deseti letech na přechod k „zelené“ energii včetně pobídek firmám částku 3,2 miliardy švýcarských franků (v přepočtu asi 78 miliard korun).

Klimatické změny jsou ve Švýcarsku velkým tématem. V zemi se nacházejí stovky horských ledovců, které ovšem od roku 2001 v důsledku rostoucích teplot ztratily asi třetinu svého objemu.

Měnícímu se podnebí vědci připisují i stále častější výskyt katastrofických přírodních jevů, jako jsou obří sesuvy půdy či povodně.

Vědecké studie ovšem ukazují, že ani poměrně rychlý ústup od fosilních paliv alpské ledovce nemusí zachránit. Jejich tání má velkou setrvačnost a bude pokračovat i v případě, že by se nárůst teplot brzy zastavil.

Studie švýcarských odborníků na výzkum klimatu ukazuje, že do roku 2050 bude tání alpských ledovců pokračovat nezměněným tempem - což ovšem znamená, že v polovině století již ztráta ledu oproti konci minulého století dosáhne 50 procent.

Současná opatření směřující k omezení emisí se začnou projevovat až po tomto datu zpomalením tání. I tak podle všeho mnohé alpské ledovce prostě přestanou existovat.

Vedle „klimatického zákona“ Švýcaři v referendu rozhodovali také o nastavení minimální korporátní daně pro velké firmy (15 procent).

I tento zákon byl schválen (78,5 procenta pro) stejně jako dočasné zachování některých opatření přijatých již dříve v souvislosti s epidemií nemoci covid-19.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Glaciologové prozkoumávají ledovec Rhone

Švýcarsko sleví z neutrality. Prodá vyřazené leopardy Německu, které je poskytne Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám